Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

5-річний ювілей: Академія від А до Я

 

Цікаво було спостерігати за реакцією людей, які дізнавалися, що Академії пенсіонерів цієї осені виповнюється 5 років! «Невже? - щиро дивувалася  більшість із них. - Дійсно, таки п’ять років, як же швидко пролетів час!».

На сайті Благодійного фонду Костянтина Єфименка  можна знайти інформацію про ті події 5-річної давнини: «20 жовтня 2011  року  в  Київському   академічному  музично-драматичному театрі ім. Саксаганського відбулося засідання Академії пенсіонерів, яке передбачало знайомство з представниками перших  п’яти клубів, поточне та перспективне планування їхньої роботи, а також перегляд вистави «Кайдашева сім’я» за однойменним твором класика української літератури І.Нечуя-Левицького».

         Більшість  академістів, запрошених  20 жовтня 2016 року на ювілейне свято в  «Золотій ниві»,   достеменно пам’ятає той день, але він по праву вважається вже історією.  Отож створення перших 5 клубів Академії пенсіонерів виявилося гарним стартом для майбутньої багато чисельної організації однодумців. Це клуби «Золота осінь», координатор Любов Жаркова;  «Чарівна мить»,  координатори - Ганна Нагорна та Ірина  Гуральник;  «Надія», очільницею якого стала незмінна Любов Бушмакіна; «Сузір’я», координатор Тетяна  Сулейманова; «Водограй», координатор Лариса Купріянчук.

«Вам, дорогі академістки,  достеменно відомо, що відчуває жінка, яка народила дитину, крок за кроком щодня, щомісяця і щороку піднімала, пестила, підтримувала й допомагала стати міцно на ноги своєму дитяті. І ось йому вже 5 років! Як для дитини – то наче це ще зовсім дитячий вік. А як для організації досвідчених, сивочолих, мудрих, - то це вже солідний період життя.  Пригадую, як народилася ідея створення цього проекту, як довго підбирали йому влучну назву, як переймалися, чи приживеться серед літніх людей така ідея», - згадує директор Благодійного фонду Олена Ткач.

 Звичайно, автором цієї простої і разом із тим неординарної ідеї є Костянтин Єфименко. Саме він тоді запропонував такий формат спілкування для людей пенсійного віку. Отож, 20 жовтня 2011 року зі сцени театру ім. П. Саксаганського було офіційно оголошено: клубам Академії пенсіонерів бути! Тоді чимало побутувало скептичних думок, що, мовляв, проект  під вибори, що це нецікаво літнім людям тощо. Але  сьогоднішня статистика говорить зовсім про інше…

У 2011 році більш як 700 літніх білоцерківців  записалися до перших 5 клубів! Проект виявився  суспільно затребованим, оскільки в клуб «Золота осінь», що на Леваневського,  за 3 місяці записалося більше 300 людей. І саме тоді Правління Благодійного фонду прийняло рішення  про збільшення кількості  осередків за місцем проживання.

 2012-1013 роки  – у складі Академії пенсіонерів 30 клубів, їх відвідують близько 3 тис. людей поважного віку.

У 2014-2015 роках уже діяло  33 клуби, які відвідувало 3 758 осіб. А в 2016 році таких клубів стало  20, у них сьогодні своїм активним життям можуть похвалитися більше  як 1500 пенсіонерів.

За ці 5 років відбулося більше 4,5 тисяч засідань у клубах Академії пенсіонерів. Близько 50 загальноакадемічних  заходів було підготовлено й проведено разом із представниками усіх клубів. Серед них – традиційні конкурси «Мадам гармонія», Паради золотих пар,  осінній арт-пікнік, творчі вечори талановитих білоцерківців, конкурс «Битва хорів», вечори романсу і вальсу, спортивні змагання в Голендерні тощо. Академісти за ці 5 років здійснили більше 120 подорожей Київщиною.  А ще сотні відвідин театру і переглядів вистав, тисячі разів наші академісти переступали поріг басейнів, десятки разів – Льодової арени, щоб покататися на ковзанах.

Та не це головне, а те, що люди, які хочуть драйвового активного життя на пенсії, вони його мають. І тільки від них самих залежить, наскільки воно насичене репетиціями, заходами і спілкуванням.

        В академістів  є навіть свій гімн (слова Віри Гутник, музика Анатолія Кульчицького), його традиційно виконує ансамбль «Спадщина», друге життя якого розцвіло саме в Академії пенсіонерів.

Під традиційні звуки «Многая літа» свічки на іменинному пирозі задмухали старійшини Академії пенсіонерів – Любов Лимар (82 роки), Ольга Горбань (85 років), Корній Курч (95 років), а всі присутні загадали різні бажання, але стосувалися вони переважно майбутнього їхньої улюбленої організації.

Насамкінець учасники свята пригадали  слова фундатора Академії пенсіонерів Костянтина Єфименка: «Готовий підставляти своє фінансове та організаційне плече підтримки доти, доки ви самі того захочете, доки ви самі збиратиметеся в своїх колективах».

 ФОТОАЛЬБОМ. 5-річний ювілей: Академія від А до Я

Поділитись з друзями: