Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Академісти на гостині в Чубинцях

 29 вересня у с. Чубинці Сквирського району було проведено фестиваль народної пісні «Золотий вік». Ця зустріч стала логічним продовженням навчання людей поважного віку, який відбувся завдяки громадській ініціативі ГО «Центр неформальної освіти», Академії пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка та за фінансової підтримки DVV International Україна. У співпраці ці організації протягом  семи місяців  пропонували  пенсіонерам м. Біла Церква відвідати курси різноманітного спрямування, а саме: «Виготовлення Білоцерківської іграшки», курси екскурсоводів, курси хорового співу, освоїли програму Fotoshop тощо. Автор-розробник програм навчання людей поважного віку і викладач – Олена Ткач. Традиційними за цей період стали і відвідини Сквирщини. Адже саме тут у сфері культури активно працюють громадські організації, які гуртують людей за їх уподобаннями та талантами.

Перша зустріч дорослих творчих «студентів» відбулась у травні цього року. Тоді «дорослі учні» могли зустрітися із онуком Максима Рильського, захоплено декламувати власні вірші та  твори відомих поетів. Говорили також про  те, яким чином відбувається навчання дорослих літературознавців  у Білій Церкві  та Сквирі.

Наступна зустріч відбулась у с. Чубинці, що теж на Сквирщині. Саме тут народився творчий колектив «Терлиця», до складу якого входять митці з сіл Чубинці та Таборів.  Колектив порадував своїх гостей народними піснями, які ось уже 27 років збирає, обробляє та виконує під час різноманітних фестивалів, свят, творчих зустрічей. А гостями жителів Сквирщини були такі ж талановиті та багаті на пісні представниці клубу «Золота осінь» Академії пенсіонерів із Білої Церкви. Клуб діє на базі бібліотеки – філіалу №8, що знаходиться на масиві Леваневського.

Відразу варто зазначити, що цей співочий фестиваль фактично перетворився на змагання між учасниками обох колективів, бо чубинівці й білоцерківці, як виявилося, знають так багато пісень, що могли б співати не один день. Тому три години співочого фестивалю в сільському клубі пройшли на єдиному подиху.

На початку зустрічі голова Чубинецької сільради, вона ж і учасниця ансамблю, Валентина Ковальчук розповіла про своє село, його історію. Зокрема, у селі до сих пір є два старовинні млини, побудовані, як кажуть місцеві, ще графинею Олександрою Браницькою. У свій час там мололи борошно та вивозили на продаж до Франції. Нині вони занедбані, як власне й аналогічний білоцерківський млин. Сьогодні у селі діє фірма «Чубинецький колос», яка і є бюджетоутворюючим підприємством.

27 років тому селяни створили ансамбль «Терлиця», який брав участь у багатьох фестивалях, зокрема «Золоті ключі», «Катеринина пісня» тощо. При місцевому клубі діє літературний гурток «Червоні вітрила». Село взяло участь у Всеукраїнському конкурсі «Чисті джерела», виборовши перше місце. Умовою конкурсу було очистити якомога більше місцевих джерел.

У свою чергу Любов Жаркова, координатор клубу «Золота осінь» Академії пенсіонерів, розповіла про те, як у Білій Церкві Благодійний фонд Костянтина Єфименка створив та підтримує клуби для людей старшого віку, які заходи проходять у рамках Академії пенсіонерів та які ансамблі діють при клубах. Олена Часнікова, представник ГО "Центр неформальної освіти", розповіла про те, які освітні курси для дорослих готує їх організація та що таке неформальне навчання дорослих.

Після знайомства члени ансамблю «Терлиця» першим своїм виступом ознайомили присутніх з обрядом обжинок та тими піснями, які співали ще їх прабабусі, збираючи врожай. Також колектив підготував багато старовинних народних пісень, деяким із них уже більше 150 років. А білоцерківський ансамбль «Золота осінь» порадував сучасними піснями, підготувавши програму із кількох тематичних виступів, до кожного з яких співачки підібрали відповідні костюми та реквізит.

Тож зустріч пройшла настільки насичено й цікаво, що наприкінці місцеві співаки жалкували лише про одне, що не зібрали більшу аудиторію, не покликали жителів села послухати виступи  білоцерківців. Присутня на заході голова літературного об’єднання  сквирян «Сузір’я» Катерина Плівачук, яка є організатором обох зустрічей білоцерківців та сквирян, пообіцяла, що таку ситуацію виправлять, запросивши білоцерківських вокалістів на місцеві свята до Сквири. Власне саме на такий результат і очікує організація DVV International в Україні. Адже, коли дорослі люди навчаться об’єднуватися в такій неформальній обстановці, то й у вирішенні нагальних життєвих проблем своєї громади вони також зможуть об’єднатися.

Довідка: DVV International – це Інститут міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів. Одна з провідних професійних організацій в галузі освіти дорослих з професійним досвідом вже більше ніж 45 років.

DVV International співпрацює з більш ніж 200 партнерами в більш ніж 30 країнах Азії, Африки, Латинської Америки та Європи.

Тематичні напрями діяльності представництва DVV International в Україні: професійне навчання для безробітних і соціально-уразливих верств населення; навчання для людей третього віку; освіта дорослих у  пенітенціарних установах і ресоціалізація колишніх ув’язнених; громадянська освіта, активна громадянськість тощо. 

 

Поділитись з друзями: