Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Академія пенсіонерів відвідала відразу 7 країн!

 Останні дні року традиційно насичені новорічними корпоративами. 27 грудня такий захід відбувся в Академії пенсіонерів, що діє при Благодійному фонді Костянтина Єфименка. Для цього всі клуби підготували творчі номери, у яких розказали та показали, як святкують Новий рік у Японії, Казахстані, Італії, Іспанії, Індії, Туреччині та Україні. До цього святкового заходу академісти готувалися ретельно: шили національні костюми, вчили новорічні побажання на мові країни та підготували традиційні страви.

Новий Рік -  це, напевно, єдина знаменна подія, що впродовж століть щорічно відзначається людьми у всіх країнах і на всіх континентах. Попри  це, у різних народів існували й існують нині свої власні традиції зустрічі свята. А тому в затишному кафе «Золота нива» академісти не лише пригощалися святковими стравами, але й зуміли достойно представити свої святкові номери, створивши цікаву передноворічну атмосферу для одноклубників.

Звичайно ж, яке свято без Діда Мороза та Снігуроньки. А тому на початку заходу академісти поміж себе обрали тих, хто виконував місію казкових персонажів. При чому претендентів була чимало, а тому довелося проводити конкурси, аби вибрати кращого Діда Мороза та його Снігуроньку. Наприклад, чоловіки кидали сніжки з вати у спеціальний кошик: хто більше закине, того й перемога. А жінки вирізали сніжиночки: чия краща, та й стає Снігурочкою.

А далі ведуча заходу Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка, запропонувала присутнім уявити себе на борту літака і помандрувати в  далеку країну Японію. І як буває в новорічні свята, чудеса збуваються. Отже, академісти за мить опинилися в Японії. Члени клубів «Пролісок», «Промінь надії», «Вікторія» підготували не лише японські костюми, але й вірші - побажання на японській мові та японські страви.

Вони розповіли, що в Японії новорічне свято триває тиждень, новий рік починається не опівночі, а на світанку. Перед цим буддистські храми 108 разів б'ють у дзвони. Японці кажуть, що людина має 6 вад (злість, дурість, жадібність, нерішучість, хтивість та легковажність), кожна з яких має 18 відтінків. А з кожним ударом дзвону відбувається повне очищення душі. Японські новорічні смаколики готують із того, що приносить щастя. Наприклад, морська капуста – символ радості, смажені каштани – успіх, ікра – багатодітність, боби і горох – здоров'я, короп – сила і спокій, креветки – довголіття тощо. В Японії в ролі Діда Мороза виступає божество з цікавим ім'ям Хотеносе. Тож академісти-японки прочитали вірші та пригостили всіх японськими стравами.

А далі віртуальна мандрівка продовжилася до Індії. Клуб «Золота осінь» допоміг усім присутнім уявити, як же відбувається Новий рік у цій країні. Членкині клубу в красивих сарі та з бінді (червоними точками) на лобі. Жінки співали та танцювали, а потім пригощали всіх пловом, який називається в цій країні  біріані. А клуб «Гармонія» продемонстрував присутнім, як святкують Новий рік у Казахстані. Усі гості заходу могли послухати чарівні пісні у виконанні членів клубу «Гармонія» та Таскіри Максюти, яка заспівала пісню на казахській мові.

А далі чарівний новорічний літак переніс усіх присутніх у Туреччину, а тут і турецький султан, і весь його гарем вже накрили на святкові столи та готові потішити гостей східними танцями. Клуб «Криниця життя» та «Сузір’я» розповіли про традиції святкування Нового року в цій мусульманській країні. Пригощали гостей пахлавою, рахат-лукумом, пастилою, козинаками. А бачили б ви які танці живота вміють продемонструвати академістки!

Проте настав час покидати гостинну Туреччину та вирушати до європейських країн. А оскільки переліт тривалий, то вирішили станцювати прямо на борту літака. Бачили б ви, шановні читачі, як витанцьовували академісти під динамічні новорічні хіти, серед яких були навіть рон-н-рольні мотиви!

Танці танцями, а приземлятися потрібно. Не встигли на трап віртуального літака вийти, як академістів гостинного, галасливо і весело зустріли італійці, члени клубів «Чарівна мить», «Мрія», «Водограй». І пригощали, і пісень співали, і навіть навчили співати хором. У новорічну ніч, щоб позбутися від вантажу проблем і почати все з чистого аркуша, італійці викидають старі речі. А тому поки вони займалися домашніми передноворічними клопотами, академісти вирушили до сонячної Іспанії.

Клуби «Серпанок» та «Лада» підготувалися до свого виступу заздалегідь. Показали і запальний національний танець фламенко, акомпануючи собі грою на маракасах, і смачними іспанськими стравами пригостили, серед яких була й  паелья. А потім ще й дві запальні іспанки поворожили представникам усіх клубів на щастя, на долю.

Але скільки не мандруй, а додому все одно хочеться. Тож академічний літак узяв курс на Україну, а в рідній стороні вже щедрувати почали. Адже колядки та щедрівки традиційно виконують, починаючи від свята Андрія Первозваного. Тож клуби «Зарічани», «Любисток», «Берегиня» виконали легендарну колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю», подарували запашний хліб-сіль організатору цього неймовірного, переповненого емоціями і щирими усмішками, свята Олені Ткач та побажали довгих і благих літ Академії пенсіонерів та Благодійному фонду Костянтина Єфименка. Адже й справді, де ще в Україні у людей поважного віку є така можливість упродовж 7 років щотижня збиратися разом, спілкуватися, проводити час змістовно та цікаво, а також відвідувати ось такі загальноакадемічні заходи, як новорічний корпоратив!

Фотоальбом. Академія пенсіонерів відвідала відразу 7 країн!

Поділитись з друзями: