Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

«Берегиня» на гостинній Богуславщині

Олена Ткач

 

Так склалося традиційно, що клуби Академії пенсіонерів майже всі мандрівки планують на теплу пору року, аби затишно було  і в дорозі, і безпосередньо на місці проведення екскурсій, щоб  комфортно прогулятися місциною та відпочити. Цьогоріч клуб «Берегиня», звичайно, запланувавши поїздки завчасно, відвідав село Буки Сквирського району та місто Богуслав.

Цікавими й незабутніми були обидві мандрівки, проте більш емоційно насиченими стали відвідини Богуславщини – безпосередньо міста та гори Тотохи.

Сама назва міста Богуслав, як з’ясували академісти в ході екскурсії,  походить, очевидно, від річки Богуславки - притоки Росі. Також, згідно з легендою, після того, як був відбитий набіг кочовиків на південні кордони Київської Русі, всі прославляли князя Ярослава Мудрого. У відповідь князь вимовив: «Богу слава!» і наказав збудувати в гирлі (тоді ще повноводної) річки Богуславки град-фортецю, названий Богуславлем. Як стверджують місцеві дослідники, історична назва міста походить від старословянського «Буй Слав», що в перекладі означає — «хвала славним воїнам!».

Не менше здивувала членів клубу «Берегиня» інформація про те, що в  Богуславі нараховується понад 140 вулиць, у тому числі 36 провулків та 1 сквер. А на перший погляд і не скажеш! Проте  досвідчений екскурсовод пані Тетяна вже на початку розповіді так полонила увагу слухачів, так зуміла заінтригувати, що 3 години в «полоні» цікавинок і відкриттів пролетіли, як одна мить. 

 Уже в  краєзнавчому  музеї екскурсовод детально розповіла про різні історичні віхи життя міста Богуслава, зокрема про перші письмові згадки, життя під владою Великого князівства Литовського, а потім Речі Посполитої, про період правління волинського воєводи  Януша Острозького, детально зупинилася на Добі Хмельниччини (створенні та діяльності Богуславського полку, Гайдамацький рух), життя міста у складі Російської імперії, за часів радянської влади і, звичайно, в незалежній Україні. Так, кожній сторінці історії в музеї присвячено окрему експозицію й  обладнано її в стилі тієї епохи, про яку розповідається.

Відвідали академісти й Кам’яницю, де ткали на рекорд рушник, підійшли і до памятника Ярославу Мудрому - засновнику м. Богуслава. Порівняли його з пам’ятником князю в Білій Церкві, поділилися враженнями,  безпосередньо споглядаючи витвір монументального мистецтва та прокоментувавши надпис на постаменті: «Син Великого кн. Володимира - Хрестителя Русі». А потім дізналися, що його відкриття відбулося у 2012 р.  під час святкування 980-ої річниці від дня заснування міста. А в нашому місті пам’ятник Ярославу Мудрому споруджено значно раніше!

Не проїхали повз легендарний памятник Марусі Богуславці, відкритий у травні 1981 року на місці, де, за переказами,  стояла хата її батька-священика.

Залюбки відвідали  культові споруди Богуслава, зокрема Свято-Троїцьку церкву, яку  почали будувати за наказом Олександри Браницької, а завершили аж у 1861 році. Сьогодні вона – гідна уваги туристів і мешканців міста історико-архітектурна пам’ятка національного значення. Завітали академісти і до Свято-Миколаївського чоловічого монастиря, який веде початок своєї історії від другої половини ХVІ століття.

  

А потім шлях екскурсійного автобуса проліг до Гори Тотохи, яка знаходиться в селі Медвин, що на Богуславщині,  і вважається «місцем сили». Тут чудовий краєвид. Сама гора випромінює позитивну енергетику.

У свій час на Тотосі було знайдено багатошарове трипільське і скіфське поселення. За однією із версій, саме тут була легендарна столиця русичів Голунь.

Нині гора Тотоха, яка за енергетичними властивостями прирівнюється до Тибету, Алтаю, Байкалу, привертає увагу екстрасенсів, біоенергетиків, послідовників різних нетрадиційних учень духовних практик. «Зарядилися» позитивною енергією і наші академісти, а потім, як завжди стомлені, але задоволені, повернулися надвечір до рідної Білої Церкви і, як завжди, переймалися питанням, а чи восени знову запрацює Академія пенсіонерів, бо ж мандрівок Київщиною ще є чимало…

Фотоальбом. "Берегиня" на гостинній Богуславщині

 

Поділитись з друзями: