Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Богуславськими шляхами...

У різні дні, але одного місяця  травня члени клубів «Промінь надії» і «Лада» Академії пенсіонерів відвідали Богуслав -  красиве місто на Росі, багате своєю майже тисячолітньою  історією. Між іншим, воно було засноване, як і древній Гюргев – попередник Білої Церкви, – київським князем Ярославом Мудрим у 1032  році.

 

 Академісти  прослухали цікаву екскурсію у музеї історії Богуславщини, де розповідь починається з часів скіфів, сарматів, гунів і закінчується сьогоденням.

Сам музей досить оригінальний: експозиції кожної кімнати оформлені максимально в стилі того часу, про який розповідає екскурсовод. Отож відвідали і печеру первісної людини,  і  пройшли крізь браму давньої фортеці, побували і в партизанській землянці періоду Другої світової війни…

А потім гостинний екскурсовод Оксана Пальчик (між іншим, людина – закохана у свою справу, дуже любить історію;  вона зуміла за короткий час так опанувати українську мову, що ніколи не здогадаєшся, що ця жінка не говорила нею ні в дитинстві, ні в юності, ні після закінчення вишу!) запросила всіх охочих приєднатися до їхнього інтерактивного проекту, присвяченому 985-річчю заснування Богуслава,  -  спільного ткацтва рушника завдовжки 98,5 м. Ось тут представники обох клубів  залюбки спробували подружитися з ткацьким верстатом і зробити свій внесок у богуславський рекорд.

До глибини душі вразила академістів ще одна розповідь – розповідь про перебування в місті на Росі  української письменниці Марка Вовчка. Відвідини  цього музей – це ще одна зупинка в туристичному маршруті членів клубів «Промінь надії»  і «Лада». Згадала екскурсовод і про художника Івана Сошенка, який також мешкав у свій час у Богуславі. Академісти дізналися про життя та творчість цих двох видатних людей досить цікаві факти, про які в радянську добу історії України навіть не можна було думати, а  розповідати й поготів.

Наступна зупинка – біля пам’ятника Марусі Богуславці. Слухали народну думу про цю легендарну дівчинку і не переставали дивуватися її відданості ідеалам рідної землі. Поряд - фонтан! Устигли й ним помилуватися та зробити біля нього світлини на згадку про незабутню поїздку.

Насамкінець мандрівки заїхали до діючого Стято-Троїцького храму,  а також відвідали Свято-Миколаївський чоловічий монастир, де священик люб’язно розповів про історію виникнення, становлення монастиря та про нинішню щоденну роботу монахів.

Задоволені й наснажені поверталися академісти  додому. Попереду літні канікули – отож буде що згадувати і чим жити до вересня.

 

 

Поділитись з друзями: