Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Екскурсії до храму

Коли до Білої Церкви приїжджають гос­ті або туристи, їм переповідають відо­му легенду про заснування міста. В них вини­кає логічне запитання: а де та церква, на честь якої його названо? І ми показуємо в бік костелу, прекрасно розуміючи, що це не є історичною правдою.

 

Знаковим є ще одне: Ярослав Мудрий за час свого князювання заснував і дав назву до­брому десятку населених пунктів. Усі вони до сьогодні зберегли ті назви. І тільки Юр’їв згодом став Білою Церквою… Це не може не вражати! Адже духовність і потяг до православ’я, як бачимо, перемогли навіть міць і авторитет такого всемогутнього князя. Отож на Замковій горі відбудовано символ міста  - Свято-Георгіївський храм.

 

Сьогодні триває розпис внутрішніх стін церкви. І серед білоцерківців є чимало охочих побачити на власні очі цей цікавий неповторний процес. Цього разу  вперше переступили поріг храму студенти першого курсу Білоцерківського національного аграрного університету разом зі своїм наставником Володимиром Івановичем Левченком. Про що ж саме вони дізналися?

 

 

БЕЗЦІННА ЗНАХІДКА

Археологічна експедиція під керівництвом Руслана Орлова ще в 1979-1983 роках на Замковій горі ви­явила фундаменти давньоруського храму. Це підтверджувало, що Юр’їв був заснований не тільки як оборонна фортеця, а і як єпархіаль­ний центр. Але широко афішувати знахідку в ті часи археологи не стали. Згодом з’ясувалося, що вони спеціально приховали фундамен­ти, засипавши їх піском та мулом. Мовляв, до кращих, неатеїстичних часів. Проте у своїх особистих нотатках учені детально зафіксува­ли схеми підмурівок. І лише в 2012 році пе­редали їх Костянтину Єфименку, зрозумівши його реальні наміри відновити давньоруську святиню. Нині ці підмурівки музеєфіковано.


ІСТОРІЯ БУДІВНИЦТВА

Коли були зібрані всі дозвільні документи й направлені до Міністерства культури (бо ж Замкова гора - це пам’ятка археології на­ціонального значення),замовники отримали відповідь, що перед початком будівельних робіт зобов’язані зробити розкопки. Споді­валися, що прокопають декілька метрів у гли­бину й почнуть робити фундамент. Та не так все вийшло. Копати довелося аж 4 метри, в результаті залишився величезний котлован, який треба було знову засипати землею. Тоді й народилася ідея зробити ще й проект ниж­ньої частини храму (підкліту), щось на зра­зок давньоруських княжих усипальниць. Так і вчинили. Аби створити максимальне відчуття давнини, підкліт повністю змуровано з плін­фи (тоненької цегли). У нижній частині храму буде розташовано музей знахідок Замкової гори і працюватиме недільна школа для ді­тей та молоді.

АРХІТЕКТУРНІ СЕКРЕТИ

Варто зазначити, що при будівництві храму Георгія Побєдоносця використано архітек­турний стиль ХІ ст. часів Ярослава Мудрого і Володимира Великого – так звана візантій­ська кладка, коли ряди цегли перемежову­ються рядами каменів. Зовні окремі ділянки стін спеціально не вкриті штукатуркою. Це не лише прикрашає загальний вигляд хра­му, а й дає можливість споглядати особли­вості стародавньої кладки. Висота храму 31 метр, товщина стін сягає майже два метри, у них розміщені сходові клітини. Вікна – ви­довжені, вузенькі (бійниці). Чому так? Тому що відбудовано давньоруський храм ХІ-ХІІІ століть, а тоді культові споруди були не тільки місцем для молитви, а й слугували для обо­рони та захисту.

Щоб забезпечити бездоганну акустику, у стіни вмуровано 250 глиняних горщиків різ­ної форми – так званих голосників.

З МИНУЛОГО – В МАЙБУТНЄ

Уже завершено зовнішній розпис храму й розпочато перший етап внутрішнього. Стиль розпису – візантійський. Суворо канонічно розписується лише купол храму та вівтар. А щодо розпису стін, то було ухвалено рішення поєднати візантійську стилістику з історією Білої Церкви, зробити своєрідний перегук епох. Зокрема, Різдво Христове пов’язати із народженням Ярослава Мудрого, засновника міста; Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан – із приходом християнства в Київську Русь; Вхід Господній у Єрусалим –з Україною ча­сів Ярослава Мудрого, єдиною та могутньою; Розп’яття Ісуса Христа –із зруйнуванням Білої Церкви татарами, а Воскресіння Христове – з відновленням храму з руїн як символу не­скореності предків і незламності нащадків.

Головна місія новозбудованої церкви – не лише відтворити нашу історію, а й стати осно­вою для світлого дня прийдешнього. А це можливо зробити тільки разом. Прийшов час усім зібратися під куполом Храму в єдиній молитві. Адже кожне слово Святого Письма наближає нас до миру і єднання в ім’я май­бутньогоУкраїни.

МІСТИЧНІ ПЕРЕХРЕСТЯ

Досить цікавими є відомості, висвітлені в програмі Вале­рія Сараули «Паралельний світ». За його словами, експерти стверджують, що для успішного і стрімкого розвитку країни не вистачає… однієї церкви. Якщо провести прямі лінії від собору до собору з заходу на схід і з півночі на південь, то на мапі України утвориться такий собі хрест, центр якого при­падає на Білу Церкву. Київські князі не просто так будувати храми. Існувала певна система енергетичного захисту – з ді­ючих культових споруд випромінювалася захисна сила. На сьогодні збереглися собори по краях умовного хреста над Україною, які акумулюють потужну захисну енергію. А храм, який існував колись на перехресті та мав би розпилювати її на всю територію, було зруйновано. На переконання екс­пертів, відтворення центрального храму дасть шанс Україні на загальний розвиток і добробут.

Це дослідження стало ще одним підтвердженням пра­вильності рішення щодо необхідності відродження саме тієї «білої церкви» на Замковій горі.

 

Поділитись з друзями: