Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Феномен одного роду

Катерина Волинець, завідуюча бібліотекою-філіалом №9

Історія цієї родини унікальна і повчальна водночас. На жаль, у свідомості нашого суспільства Симиренки ще не посідають того місця, яке їм заслужено належить.

Одвічний пам'ятник зелений,

Скарбниця сонця на землі –

Ренет, що зветься Симиренків,

На честь великої сім’ї.

Годину слави «Історія успіху родини Симиренків» підготували і провели для членів клубу «Сузір’я» Академії пенсіонерів Тетяна Золотарьова і бібліотекар Тетяна Сулейманова. У своїй розповіді вони наголосили, що знамениті представники роду Симиренків зробили неоціненний внесок  у розвиток промисловості, ставши власниками цукроварень та механічного заводу, новаторами модерного пароплавства на Дніпрі, підготувавши у своїй родині відомих конструкторів, учених, практиків садівництва і меценатів української культури.

Бібліотекар Світлана Могорит підготувала презентацію «Український король садівництва» про Платона Федоровича Симиренка, автора відомого на весь світ сорту яблук «Ренет Симиренка». Цей різнобічно обдарований чоловік залишив помітний слід у всіх справах, до яких був причетний. Крім того, Платон Симиренко належав до тих українських творців, які сповідували національну ідею, він дав кошти на видання «Кобзаря» Тараса Шевченка і увійшов до історії України з іменем благодійника. Завдяки залишеному ним науковому та культурному спадку, українська наука рухається вперед. І кожної весни зацвітають нові сади… 

 

Поділитись з друзями: