Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Літературні мандри

Людмила Полях

18 травня у Сквирському центрі творчості відбулася цікава зустріч із внуком поета Максима Рильського, який певний час мешкав у цьому населеному пункті, працюючи у садовому відділі земської управи  та вчителюючи у селах Сквирського повіту. Зустріч відбулася за участі літературного об’єднання сквирян «Сузір’я», організації DVV International в Україні, яка займається освітою для дорослих та членів Академії пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка.

Відкрила захід кандидат педагогічних наук, викладач Катерина Плівачук, яка запросила до слова місцевих шанувальників творчості Максима Рильського. А їх, як виявилося, на Сквирщині багато. Лунали пісні, звучали вірші, спогади, короткі презентації досліджень творчості поета, років його проживання у Сквирі, де він започаткував з однодумцями курси української мови для вчителів. На зустрічі була присутня директор місцевого музею, з чиєю прабабусею зустрічався поет у свій час.

Внук Максима Рильського розповів про свою родину, знаменитого діда, показав відеокадри сімейного життя, які знімав ще син поета в далекі 50-60 роки минулого століття.

Також під час творчої зустрічі білоцерківці порадували господарів світлиці своїми творчими доробками. Зокрема, Марія Сударенкова, Емма Вайман, Іван Гаврилюк, Анатолій Медвідь із клубів Академії пенсіонерів декламували свої вірші.

Літературна майстерня Катерини Плівачук – це один із заходів у рамках проекту освіти для дорослих. Проект розпочато у жовтні 2016 року ГО «Центр неформальної освіти» при сприянні КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти»  та за фінансової підтримки німецької (неурядової) організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International).

У рамках проекту вже проведено курси, до яких залучалися й Академія пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка, з виготовлення туристичного сувеніру, швидкочитання, краєзнавства, комп’ютерної грамотності. Попереду ще курси з фінансової грамотності, англійської мови, відповідального батьківства, курси фотографії та оволодіння програмою Photoshop, риторики тощо.

Ці курси – це шанс для дорослих людей здобути нові знання, навики, які можуть знадобитися в житті.

Довідка: DVV International – це Інститут міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів. Одна з провідних професійних організацій в галузі освіти дорослих з професійним досвідом вже більше ніж 45 років.

DVV International співпрацює з більш ніж 200 партнерами в більш ніж 30 країнах Азії, Африки, Латинської Америки та Європи.

Тематичні напрями діяльності представництва DVV International в Україні: професійне навчання для безробітних і соціально вразливих верств населення; навчання для людей третього віку; освіта дорослих у  пенітенціарних установах і ресоціалізація колишніх ув’язнених; громадянська освіта, активна громадянськість тощо.

 

 

 

Поділитись з друзями: