Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Прогулянки по древньому Юр'єву

 

 

Світлана Линник

Щоб глибше ознайомитися з історією рідного міста, до бібліотеки-філії №4 на презентацію книги «Прогулянки по древньому Юр’єву» археолога, журналіста, краєзнавця Сергія Різника завітали члени клубу «Зарічани» Академії пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка та дев’ятикласники БНВК ЗОШ №13.

Автор книги – корінний білоцерківець з трьохвіковим родоводом. Ще з юнацьких років вивчав археологію та історію рідного краю. Після закінчення середньої школи №17 працював в Інституті археології АН України, у 1981 році на посаді лаборанта в Актазькій археологічній експедиції в Криму.

У жовтні цього року Сергій Борисович святкує 40-річчя своєї дослідницької діяльності. Свої статті та фоторепортажі друкував у газетах «Патріот Батьківщини», «Вечірній Київ», «Літературна Україна» та інших виданнях з 1979 року. Є учасником понад десяти наукових експедицій Інституту археології НАН України. Біла Церква є об’єктом особливої уваги багатьох  дослідників, але тільки Сергій Різник зумів зробити реконструкцію фундаменту культової споруди на Замковій горі. Обчислені, науково обґрунтовані розміри давньоруського храму призупинили тривалі суперечки стосовно виникнення назви міста Біла Церква.

Книга «Прогулянки по древньому Юр’єву» – єдина збірка, що доносить нам історію виникнення та існування літописного града на Росі. Автор, у свою чергу, намагається дати бодай мізерну відповідь на запитання: «Як же будувалося старослов’янське місто? Які матеріали та технології були використані при зведенні оборонних укріплень за часів Київської Русі?».

Розповідь краєзнавця супроводжувалась показом слайдів, демонструвалися фото та документи з авторського архіву. На зустріч археолог приніс предмети, які були знайдені під час розкопок на Замковій горі: кілька різних типів плінфи (старослов’янської цегли) з церкви древнього Юр’єва, плитку часів Київської Русі, по якій можливо ходив Ярослав Мудрий, уламок жорнова, підкова, фрагменти амфор Причорномор'я, точильний брусок для заточування мечів.

Учасники заходу щиро подякували Сергію Борисовичу за змістовну розповідь та привітала з виходом першої книги. Бажаючі мали змогу отримати книгу з автографом в подарунок.

Поділитись з друзями: