Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Серпанкові вареники у сметані

 7 листопада клуб «Серпанок» організував свято вареників. До заходу готувалися ретельно. Академістки наварили смачнючих вареників з різноманітними начинками: яблуками, вишнями, сиром, картоплею, печінкою, грибами, капусткою, м’ясом. А для того, аби визначити, чиї ж вареники вдалися найкраще, обрали поважне журі. Звичайно, як ведеться у родинному колі, дружина готує, а чоловік куштує. Так і тут було: четверо мужчин з клубу «Серпанок» стали думати-гадати чиї ж вареники обрати.

Аби не було фальсифікацій, журі вийшло із зали, поки господині розкладали на столі пронумеровані тарілочки зі своїми варениками. Потім запросили членів журі для дегустації та виставлення оцінок. І поки чоловіки пробували вареники, радилися, яку кому поставити оцінку, жінки не сиділи, склавши руки. Ведуча заходу Людмила Плохотнюк спершу розповіла про те, звідкіля родом пішла така страва, як вареники, у яких обрядових дійствах використовується та які традиції українського народу пов’язані саме з варениками. А затим запропонувала пограти у вікторину. Слухачі вгадували, приміром, скільки солі з’їдає за своє життя людина, який овоч називають золотим яблуком, яке вухо краще чує музику тощо.

Гарний настрій заходу забезпечив і виступ ансамблю клубу «Серпанок», який  виконав традиційну пісню «Ой, мій милий вареничків просить» та інші народні пісні.

Настала черга підбити підсумки робити журі. Чоловіки, хитро посміхаючись, вийшли з кімнати нібито для визначення результатів голосування, а господині затамували подих. І ось довгождана мить: оголошують результати конкурсу. Та раптом виявилося, що у журі не має номінантів ні на перше, ні на друге, ні на третє місце. За версією журі, не буває поганих вареників, буває мало вареників. А тому всі вареники, які спробували члени журі, виявилися дуже смачними і вибрати поміж них найкращий, – неможливо. Варіант, коли перемогла дружба, сподобався господиням і всі охоче приступили до поїдання своїх кулінарних витворів. Причому кожен хотів пригостити сусіда своїми варениками, почастувати узваром, соком, солоними огірочками, медом, сметаною. А після частування, продовжили співати та декламувати вірші. Ось так, легко, весело, невимушено, у дружній атмосфері пройшов один із заходів клубу «Серпанок». Варто зауважити, що кожен клуб Академії пенсіонерів проводить щотижня по одному заходу на ту тематику, яку академісти самі обирають і самі до неї готуються.

Фотогалерея.Серпанкові вареники у сметані 

 

 

Поділитись з друзями: