Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Свято Андрія знову єднало покоління

 Людмила Полях

13 грудня вшановується пам’ять апостола Андрія Первозваного. Українці завжди шанобливо ставилися до цього дня і пов’язували з ним численні прикмети, звичаї та традиції. Вважалося, що з Андрія вже можна колядувати. Тож цей день розпочинав цикл зимово-новорічних свят.

Як відомо, на Андрія побутував звичай кусати Калиту - обрядовий хліб -  та ворожити. Звісно, цим займалася молодь. Отож не дивно, що школярі БСШ №1 з поглибленим вивченням слов’янських мов спільно з Академією пенсіонерів вирішили провести вечорниці, аби пригадати український народний звичай.

Ініціатива проведення такого свята належить Олені Ткач, виконавчому директору Благодійного фонду Костянтина Єфименка. Отож, порадившись із учнями, їхніми батьками й учителями,  вирішили провести такий спільний із представника клубів «Криниця життя» й «Гармонія» Академії пенсіонерів захід. Адже молодь, у силу свого віку,  інколи навіть збагнути не може, що їхні  бабусі й дідусі теж колись були молодими, закохувалися, переймалися тим, за кого вийдуть заміж, шукали підказок долі тощо.  Та й хто, як не люди поважного віку, які пам’ятають Андріївські вечорниці зі своєї молодості,  можуть передати досвід юним  українцям.

Варто зазначити, що таке свято проходить уже вдруге. Минулого року вечорниці відбулися на базі БНВО «Ліцей-МАН» ( учитель Людмила  Замкова) та за сприяння управління освіти і науки і його керівника Юрія Петрика, який ось уже шостий рік поспіль підтримує спільний із Благодійним фондом Костянтина Єфименка проект «Єдність поколінь», розуміючи,  як професіонал, що такі заходи мають  на дитину більший виховний вплив, ніж теоретично-лекційні заняття. 

Членкині клубу «Гармонія» та «Криниця життя» вчили школярок ліпити вареники та співати українських пісень, розповіли про традиційні українські ворожіння на Андрія, наприклад, котра дівчина першою вийде заміж. Для цього спекли млинці, розіклали на підлозі, а песик Філімон почав швидко їх поїдати. Чий млинець зїв першим, та дівчина заміж першою вийде. Песик так розохотився, що з’їв майже всі млинці, а потім ще й пригощався варениками та  пиріжками.

А затим хлопці кусали Калиту, а хто не зміг дотягнутися, того пан Калитинський мазав сажею. Варто зазначити, що школярам такий захід надзвичайно сподобався і вони виявили охоту взяти участь у подальших спільних святах.

З вітальним словом наприкінці заходу  до присутніх, а поміж них у теплому родинному колі зібралися і учні школи, і їхні батьки, і вчителі, звернувся Юрій Петрик, начальник освіти і науки, Олена Плигань, директор БСШ №1, Лариса Бондарчук, координатор клубу «Криниця життя», яка подарувала дітям солодощі і щиро подякувала за дружбу поколінь.

А затим усі взялися спільно смакувати варениками та пиріжками, які напекли-наварили академісти та батьки учнів.

 

Фотоальбом. Свято Андрія знову єднало покоління.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитись з друзями: