Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Свято рідного слова

 9 листопада  в Україні відзначили  День української писемності та мови. Не лишилися осторонь такої події й білоцерківці. Школярі Білоцерківської спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів  № 1 з поглибленим вивченням слов’янських мов та члени клубів «Зарічани», «Криниця життя», «Сузір'я» Академії пенсіонерів разом писали радіодиктант, який проходив у цей день в нашій державі уже  17-ий раз.

Як відомо, свято встановлено 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

Серед традиційних заходів до Дня української писемності та мови є написання радіодиктанту національної єдності. За 17 років він перетворився на міжнародний флешмоб і щороку має все більшу кількість учасників. Якщо у 2000 році було надіслано близько тисячі робіт, то минулого року їх надійшло понад 21 тисяча.

Варто зазначити, що організатори заходу кожного року наголошують, що радіодиктант - це насправді не про грамотність, а про єднання тих, хто любить і шанує українське слово. Тому  його краще писати, запросивши друзів чи колег.

Тож у рамках проекту «Єдність поколінь», який спільно втілюють у  життя управління освіти і науки БМР та Благодійний фонд Костянтина Єфименка, на базі Першої школи учні 10-Б, 11-А  класів та члени клубів «Сузір'я», «Криниця життя» і «Зарічани» разом писали радіодиктант. Хвилювалося і старше, і молодше покоління, адже кожен хотів написати без помилок. А опісля ділилися враженнями та емоціями.

Школярі зізналися, що писати диктант разом з людьми поважного віку було не тільки незвично, але й відповідально. Хоча по секрету розповіли, що підказували академістам, де треба ставити коми. А після завершення диктанту Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка, та академісти вирішили спільно розібрати всі складні моменти диктанту. Можливо, хтось із них погодиться відправити свою роботу на конкурс.

Також цього дня школярі та вчителі школи підготували урочистий концерт із нагоди Дня Незалежності Польщі, що відзначається 11 листопада. З нагоди цих двох свят у актовій залі зібралися почесні гості, педагоги, учні та їх батьки, щоб подивитися концертом. Зокрема, до школи завітала представник Консульського відділу в Києві Посольства Республіки Польща в Україні Іга Каца. Почесну гостю зустрічали у холі школи з учнівським оркестром та хлібом-сіллю.

І те, що ці два свята, фактично йдуть поруч, є символічним. Адже Польща виборювала незалежність більше сотні років, а українці борються за збереження свої держави і української мови до сих пір. Тому не дивно, що представники польської громади, які мешкають у нашому місті, та власне пані Іга Каца побажали нашій державі якомога скорішої перемоги у цій нав’язаній північною країною війні.

Учні школи під час концерту виконували українські та польські танці, декламували вірші, співали пісні яку української, так і польською мовою, яку у Першій школі викладають уже понад 18 років. Пані Галина Порембска, корінна полячка та вчитель польської мови у БСШ№1, підготувала цікаву презентацію, яка розповіла присутнім історію Польщі, її шлях до Незалежності

 

Фотоальбом. Свято рідного слова

 

 

 

 

Поділитись з друзями: