Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

У ніч на Івана, у ніч на Купала...

Олена Ткач

 Традиційно з шостого на сьоме  липня українці вшановують ніч на Івана Купала, якій присвячено безліч народних пісень і яка обросла не лише звичаями стрибами через вогнище та пускати на воду віночки, але й численними містичними прикметами, як-то відшукати квітку папороті. Білоцерківці також залюбки відзначають це свято, яке лишилося у спадок ще від давніх дохристиянських часів та органічно співпало з християнським святом Різдва Іоанна Предтечі.

Уже другий рік поспіль міський відділ культури гостинно запрошує долучитися до концертної програми свята, що проходить традиційно на міському пляжі,   й аматорські вокальні ансамблі Академії пенсіонерів.

О сьомій годині вечора розпочався пісенно-танцювальний марафон купальської пісні та танцю за участю вокальних ансамблів клубів Академії пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка та дитячих танцювальних колективів міста.

Першим запросили до виступу  вокальний ансамбль клубу «Лада» Академії пенсіонерів, який майстерно виконав старовинну купальську пісню «На Івана, на Купала цілу нічку не спала, хороводи водила і віночки коло вогнища плела». Здавалося, жінки, виводячи кожна свою пісенну партію, подумки згадували і власне дівування й гадання на Івана Купала… Та в мудрого українського народу такі традиції відзначення улюблених свят, що людям будь-якого віку на справжньому щирому заході буде обов’язково виділена своя роль. Ось тепер ці сивочолі жіночки виспівують історії дівчат, які споконвіків вірили у щасливе заміжжя, а на Івана Купала,  шукаючи легендарну квітку папороті, пускаючи власноруч сплетений вінок на воду, просили в долі щирого кохання.

Після феєричного виступу клубу «Лада» естафету люб’язно  прийняв  клуб «Viva-Вікторія», виконавши дві пісні: «Їхав козак на коні», «Коли б мені сто літ віку». Жваво, енергійно, весело співали жінки, зачарувавши присутніх дзвінкими голосами й високою майстерністю виконання народних пісенних шедеврів. 

Дебютував на цьому святі новостворений вокальний колектив клубу «Пролісок», що працює на Залізничному селищі. Дуже нестандартно підійшли академісти до вибору пісень – вирішили потішити глядачів (адже ж свято!) виключно гумористичними  піснями.  А одну з них – «Ой там на товчку, на базарі, жінки чоловіків продавали» - ще й інсценували.  Тому й виступ вийшов неординарний, натхненний і, звичайно, жартівливий. Головне – глядачі різного віку щиро сміялися!

Дуже відповідально підійшли до виступу члени вокального ансамблю клубу «Гармонія» - вони не тільки вивчили  нові пісні, а й підготували концертні  костюми власної дизайнерської роботи.  Усіх вразило виконання купальської пісні «Місяць в криницю сипле зірниці». А коли колектив почав співати жартівливу пісню «Гарна», привезену однією з учасниць із Закарпаття, то вже на другому приспіві приєднувалася вся публіка, а дітвора пустилася в танок. Звичайно, чуючи такі запальні слова пісні,  на місці навряд чи  встоїш!

               Гарна, гарна я, як пава пишна,

               Гарна, гарна я, як спіла вишня!

               Гарна, гарна, як горнятко меду,

               Гарна, гарна ззаду і спереду,

               Прийди, прийди, я тебе чекала,

               А що люди казатимуть, мені по цимбалах.

Вокальний ансамбль «Спадщина» клубу «Чарівна мить», як завжди, здивував глядачів своєю майстерністю і неперевершеністю  у виконанні народних пісень. Ще б пак, уже більше 25 років колектив серйозно займається хоровим співом. Старовинна купальська пісня «На Івана,  на Купала нічка була ой мала, там Наталочка ходила,  чорноброва й молода» не залишила байдужими людей різного віку – про це свідчили гучні оплески й вигуки «Браво!», що лунали час від часу з глядацької аудиторії святкового заходу.  «Ой на горі сидить голуб із голубицею» - таку назву мала друга пісенна композиції у виконанні славнозвісного ансамблю «Спадщина». Текст пісні й манера її виконання посміхнули  слухачів. А як інакше? На святі має бути весело, жваво, динамічно!

Автентичний спів почули глядачі від учасниць вокального ансамблю «Любисток» однойменного клубу Академії пенсіонерів, які виконали купальську пісню «Ой на Івана,  ой на Купала купалася ластівонька» та жартівливу «Ой мамонько, що робить, що не хоче він любить». Колоритні зарічанки,  завжди не схожі на інших, полонили серця слухачів та поціновувачів саме народного стилю виконання пісень.

А завершив виступ творчих колективів Академії пенсіонерів ансамбль клубу «Золота осінь», у репертуарі якого чимало пісень відомого жіночого гурту «Лісапетний батальйон». Пісні «А у селі», «Миротворчий батальйон»,  «Бомба» настільки сподобалися слухачам, що оплески після кожної були досить тривалими, що свідчить про популярність таких творчих доробків і щире почуття гумору, властиве українцям.

 

Отож другий виступ аматорських вокальних колективів на міському святі Івана Купала завершився. Академістки, до яких приєдналися потім їхні діти й онуки, пішли далі відзначати одне з улюблених народних свят – разом із іншими білоцерківцями стрибали через багаття, милувалися випущеними на воду  вінками, підспівували перехожим.

 

Фотоальбом. У ніч на Івана, у ніч на Купала... 

 

Поділитись з друзями: