Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

В єдності - сила!

 

 

Людмила Полях

9 листопада в Україні відзначили День української писемності та мови. Не залишилися осторонь такої події й білоцерківці. Школярі Білоцерківської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів  №1 з поглибленим вивченням слов’янських мов та члени клубів Академії пенсіонерів разом писали радіодиктант, який проходив у цей день в нашій державі уже у 18 раз.

Як відомо, свято встановлено 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ №1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

Серед традиційних заходів до Дня української писемності та мови є написання радіодиктанту національної єдності. За 18 років він перетворився на міжнародний флешмоб і щороку має все більшу кількість учасників. Якщо у 2000 році було надіслано близько тисячі робіт, то торік їх надійшло понад 28 тисяч. Причому грамотних людей чимало – 124 особи стали переможцями торік.

Варто зазначити, що організатори заходу щороку наголошують, що радіо диктант – це насправді не про грамотність, а про єднання тих, хто любить і шанує українське слово. Тому  його ліпше писати, запросивши друзів чи колег.

Тож у рамках проекту «Єдність поколінь», який спільно втілюють в життя управління освіти і науки БМР та Благодійний фонд Костянтина Єфименка, на базі Першої школи учні 10-А, 10-Б,  9-Б, 9-В класів та члени клубу «Водограй» разом писали радіодиктант. Хвилювалося і старше, і молодше покоління, адже кожен хотів написати без помилок. А опісля обмінювалися враженнями та емоціями.

Школярі зізналися, що писати диктант разом з людьми поважного віку було не лише незвично, але й відповідально. Хоча по секрету розповіли, що підказували академістам, де треба ставити коми. А після завершення диктанту Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка, та академісти вирішили спільно розібрати всі складні моменти диктанту. Можливо, хтось із них погодиться відправити власну роботу на конкурс. 

 

Фотоальбом. В єдності - сила!

 

 

 

 

 

 

 

Поділитись з друзями: