Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Вересневі мандри "Любистку"

 

 

 

Яким активним та цікавим виявився вересень для членів клубу «Любисток». Жодного заняття в класі! Для цього ще буде пізня осінь, зима. Саме тоді час для цікавих лекцій, для зустрічі з новими людьми, для вечорниць, для пісень… (хоча ні! Для пісень завжди час: і в класі, і в полі, і в дорозі)

Отже, вересень – пора екскурсій! Так вирішено і так  його проведено. Спочатку День міста, потім поїздка до Умані.

Наступного тижня (як і планувалось) неймовірна екскурсія стежками одного з найпрекрасніших парків України. І що з того, що він знаходиться у нашому місті (на щастя), і що з того, що не злічити, скільки разів кожен із нас бував в «Олександрії». Завдяки таланту найкращого екскурсовода Білої Церкви, а за сумісництвом виконавчого директора благодійного фонду Костянтина Єфименка Олени Ткач, ми ніби вперше відвідали наш парк. Цікаві розповіді  Олени Дмитрівни змусили нас по-новому подивитися на паркові споруди, заглибитися в історію, відчути якусь нову атмосферу «Олександрії», якої досі не помічали. За ці нові відчуття, за відкриття нового у давно відомому, щиро дякуємо цій невтомній  молодій красивій жінці, яка, за що не візьметься, все робить якнайкраще.

Минув тиждень, на календарі 26 вересня – і любистківці знову в дорозі! Цього разу поїхали недалеко, у сусідній район, у межах нашої області. Здавалося б, що такого особливого може чекати нас у селі Томашівка Фастівського району? Тим більше, анонсована поїздка дещо дивно: «Відвідаємо розкішний палац Хоєцьких – чоловічий Ризоположницький монастир…». Так спідниця чи штанці? Кросівки чи хустинки? «У будь-якому випадку, на це варто подивитись», - вирішили академіки пенсійного віку, і не помилились! Маєток Хоєцьких  - «Малий Ермітаж» у великому звіринці.

Скульптури левів  і страусів, храми і каплиці, алеї і квіткові клумби, кріпосні стіни і башти, клітки з птицями і фрески з біблійськими мотивами – в околицях Києва не знайдеться більш незвичайної обителі, ніж  Ризоположницький чоловічий монастир. Краса і розкіш милують око, спокій і умиротворення заспокоюють душу…

Переходячи від одного храму до іншого, втратили лік часу, розуміння дійсності, забули про щоденні клопоти та турботи. Різнокольоровий мармур, дивовижні фрески, величні іконостаси… і квіти, квіти, квіти. А вдома, ошелешили рідних щирим зізнанням: «Ми бачили рай на землі».

Що можна добавити до сказаного? Дивовижне поряд, його не варто шукати за сотні кілометрів у важких, виснажливих подорожах. Не були в Томашівці? Вже знаєте, як проведете наступні вихідні!

А щоб не розгубити відчуття прекрасного дорогою додому, заїхали ще й у Ковалівку – маленький куточок Європи у наших реаліях.

Справді, вересень виявився щедрим на подорожі і нові відкриття, за що члени клубу «Любисток» не стомлюються дякувати фонду Костянтина Єфименка та його дітищу – Академії пенсіонерів. 

 

 

Поділитись з друзями: