Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Відвідини українського міста - музею

Лариса Хоменко

 Чесно кажучи, ми дуже боялися виходу на пенсію… Розуміли, що на нас чекають банальні, на перший погляд, самотність, непотрібність, відстороненість від активного життя. Справді, проблема одинокості  є гострою для літніх людей, адже в місті вони нікому не потрібні.   Діти виросли, у них своє непросте життя, внуки вчаться або працюються. Тому традиційно пенсіонер залишається сам на сам із власними  проблемами у чотирьох стінах свого помешкання.

Але ми, пенсіонери клубу «Зарічани», не відчуваємо самотності завдяки Академії пенсіонерів, яку створив і підтримує Благодійний фонд Костянтина Єфименка. Слухаємо цікаві лекції, проводимо зустрічі з творчими людьми, відвідуємо концерти, гуртки вишивання, в’язання, ділимося кулінарними секретами, організовуємо  заходи власними силами. Та головне -  восени й навесні їздимо на екскурсії Київщиною.

25 травня члени клубу «Зарічани» відвідали дуже цікаве місто – Переяслав-Хмельницький, яке ще називають містом-музеєм, адже їх там більше 30-ти різноманітних музеїв, кожен із яких вражає своєю унікальністю.

Наша дружня група побувала  в музеї під відкритим небом у Переяславі –Хмельницькому, який  є частиною Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». У музеї зібрано побутові та архітектурні памятки наших предків. Його територія дуже велика, тут ми мали нагоду гарно роздивитися  житлові, культові та господарські будівлі, реконструйовані споруди більш ранніх епох і, перенісшись у минуле, більше  дізналися про український народ, його культуру, духовність, ментальність, відчути колорит того часу, про яким нам колись розповідали батьки і бабусі з дідусями. 




         На території музею під відкритим небом розташовані 13 музеїв - музей-пошта, музей рушника, Української Православної Церкви, хліба, історії бджільництва тощо. Ми залюбки  відвідали музей історії народного сухопутного транспорту. Він вразив своїми експонатами, у першу чергу возами.

Цікаву екскурсію провели нашій групі й у музеї «Заповіту» Тараса Шевченка, присвяченого життю і творчості геніального українця. Його   було

засновано 18 квітня 2008 року в місті Переяслав-Хмельницький  у колишньому  маєтку лікаря Козачковського, у якого з жовтня 1845 року

до січня 1846 року гостював та лікувався Тарас Шевченко. Саме в цьому маєтку в ніч з 24 на 25 грудня 1845 року поет написав свій «Заповіт».

У садибі Козачковського збереглися дві, висаджені разом акації, які посадили Козачковський з Шевченком.

 

Отож враження від цієї незабутньої поїздки вкотре підтвердили слова Наталії Бехтерєвої: «Старості не існує, допоки ви самі того не захочете». Навколо нас є ще багато цікавих  місць, які плануємо відвідати разом із членами клубу «Зарічани» Академії пенсіонерів. Тому висловлюємо щиру вдячність Благодійному фонду і особисто Костянтину Єфименку за турботу, підтримку і можливість не почуватися самотніми.

 Фотоальбом. Відвідини українськог міста-музею

 

Поділитись з друзями: