Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

95-річчя Білоцерківського краєзнавчого музею

 

 

 Людмила Полях

21 травня Білоцерківський краєзнавчий музей відсвяткував 95-річчя. Музейна збірка складає понад 96 тисяч експонатів, а експозиція музею розташована у 23 залах. Це один із кращих музеїв Київщини. Не дивно, що приїхали привітати музейників численні гості.

На початку святкового вечора працівники музею презентували присутнім гостям невеличку міні-виставу про те, хто заснував музей. Ним був Степан Дроздов-Мишківський, який обговорив цю ідею з тодішнім керівником місцевого осередку «Просвіта» Модестом Левицьким та дійшов висновку, що такий заклад Білій Церкві потрібен.

Отже, у 1924 році Степан Дроздов-Мишківський  стає директором Білоцерківського музею старожитностей, для якого подарував власну колекцію та впродовж майже трьох років сприяв її зростанню (музей розташовувався у Зимову палаці, нинішня Білоцерківська школа мистецтв №1). Потім музей переїхав у колишній будинок ксьондза, де займав 11 кімнат. Керував засновник музею ним не довго. Більшовицька влада вирішила, що людина з націоналістичними поглядами їм не підходить. Тож у 1927 році Степан Дроздов-Мишківський був звільнений. Проте його справа тривала та вже напередодні Другої світової війни музейна експозиція налічувала 10 тисяч об’єктів та 7 тис. книжок. За часів окупації німці вивезли чималу частину колекції, але вже після визволення Білої Церкви у 1944 році розпочалося її поповнення. У 1976 році розпочалося будівництво нового приміщення краєзнавчого музею, а 7 жовтня 1983 року відкрили нову музейну експозицію.

Ось так стисло і цікаво розповіли про історію музею його працівники. А затим настав час для вітань. Начальник управління культури, національностей та релігій КОДА Ігор Золотоверх вручив кращим працівникам  музею Почесні грамоти, подяки та цінні подарунки за їхні досягнення на ниві культурного просвітництва, збереження і примноження музейної спадщини.

До вітань приєдналися Благочинний Білоцерківського району ПЦУ, протоієрей,  настоятель Храму Покрова Божої Матері Микола Гопайнич, а дитячий  церковний  хор виконав вітальну пісню. Вітали також заступник міського голови Катерина Литвиненко, заступник голови Білоцерківської районної ради Анатолій Чичикало, начальник управління освіти і науки Юрій Петрик, начальник міського відділу культури та туризму Юлія Ковальська, голова профспілки працівників культури міста Галина Драпой, начальник управління з питань молоді та спорту Інна Паливода, директор дендропарку «Олександрія» Наталія Бойко, директор будинку органної та камерної музики Володимир Клюєв, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка Олена Ткач тощо.

Серед почесних гостей на святі були присутні директори та науковці музеїв Київщини – міст Борисполя, Фастова, Ржищева, Бровари, с. Марянівка, голови національних товариств, вчителі, художники, письменники. 

Музейників зі святом вітали музичними номерами творчі колективи  шкіл мистецтв, Київського академічного  обласного музично-драматичного театру ім. П.Саксаганського, ЦТДЮ Київщини, гуманітарно-педагогічного коледжу, національних товариств, районних громад.

Фотогалерея.95-річчя Білоцерківського краєзнавчого музею.





 

Поділитись з друзями: