Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Академік рекомендує

 
Історик і археолог, член-кореспондент Національної академії наук (2003), доктор історичних наук (1991), професор (1997), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2002), завідувач відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України (з 1999) Олександр Петрович Моця 10 жовтня відвідав Білу Церкву, аби детально познайомитися із результатами проведення розкопок на Замковій горі.
 
 
 
 
 

- Що являв собою тодішній Юр’їв? - почав здалеку свою розповідь учений, відповідаючи на запитання щодо характеру знахідок. - Це один із головних центрів оборонної лінії Київської Русі, де до того ж була єпископія. Тобто це і релігійний, і військовий, і політичний, і громадський, і світський осередок.
Юр’їв був одним із важливих міст на ряду із Каневом, Корсунем, на території яких закручувалися відносини з Великим половецьким степом ( як відомо, за Россю і починався половецький степ) не тільки по відношенню до київської землі, а взагалі до південної Русі.
Ті знахідки, які виявили під час нинішніх розкопок, підтверджують задокументовану в літописних джерелах дату заснування Білої Церкви (1032 рік), а також чітко вказують на те, що саме Замкова гора була дитинцем тодішнього Юр’єва.
Тепер ми можемо точно сказати, що пам’ятник Ярославу Мудрому саме на Замковій горі є не просто символічним об’єктом, даниною шани великому князю, а дійсно відображає історичну ситуацію, деякі події якої навіть не зафіксовані в літописах.
Крім того, розкопки цього року підтвердили, що перший православний храм знаходився в межах тих укріплень, які були зведені Ярославом. У цьому відношенні все органічно співпадає: у ті часи церква відігравала значно більшу роль, ніж тепер, адже вся ідеологія середньовіччя йшла через церкву. Так само було й на Русі. До речі, католицтво і православ’я розділилися між собою у рік смерті Ярослава Мудрого (1054 р.), тобто, як бачимо, Ярослав будував тоді ще білокам’яний храм єдиної православної церкви. Отож ми є свідками поєднання історичної символіки й об’єктивної реальності тих часів.


 

Олександр Моця, підбиваючи підсумки роботи археологічної експедиції, запропонував підготувати звернення Інституту археології до Міністерства культури з пропозицією зробити в Білій Церкві на Замковій горі туристичний комплекс, який включатиме відбудовану фортецю, храм, музеєфікацію залишків давньоруської церкви, пам’ятник Ярославу Мудрому, краєзнавчий музей та Будинок органної та камерної музики.

Ми сподіваємося, що своє слово з цього приводу скажуть і білоцерківці, врахувавши досвід багатьох туристичних міст України і світу.

 

Поділитись з друзями: