Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Активним донорам - цікаві екскурсії

 

Людмила Полях

28 травня до Білої Церкви завітали активісти донорського руху Сумщини, які популяризують таку благородну справу в себе на малій батьківщині. Для них організували екскурсію підприємством ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» та до Свято-Георгіївського храму.

 Сумчанам провели ґрунтовну екскурсію заводом і працівники, і президент компанії Костянтин Єфименко, та розповіли, куди надходить плазма, як зберігається, яка технологія виробництва ліків. А затим на них очікувала цікава екскурсія до храму на Замковій горі, яку провела виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка Олена Ткач. Планували відвідати ще й парк «Олександрія», проте дощова погода не дозволила втілити задуми в життя. Відтак, сумчан запросили ще раз вже самостійно відвідати місто і пообіцяли, що їх обов’язково ознайомлять з нашим древнім містом.

Як відомо, ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» є прикладом успішного державно-приватного партнерства: 25% статутного капіталу підприємства належать Сумській обласній раді, а  75% – компанії «Біофарма». Завдяки цьому центр фінансується за рахунок продажу продукції, яку відпускає закладам охорони здоров’я області та заводу фракціонатору, забезпечуючи високу якість та безпеку матеріалу. Центр має сучасне лабораторне обладнання, необхідні умови для роботи персоналу та зручності донорів. У Центрі є власний реєстр донорів, налагоджений процес комунікації та рекрутингу донорів, працює система, що відображає шлях крові в межах станції. Завдяки сприятливим умовам до центру приходять чимало охочих здати кров. У середньому по Україні 11-14 донацій на 1000 осіб, а в Сумах – 196 донацій на 1000 населення. Власне представники донорського руху Сум приїхали на екскурсію, аби на власні очі побачити, як переробляється отримана від донорів кров.

Завод «БІОФАРМА ПЛАЗМА» відкрився восени 2019 року та переробляє плазму крові людини з метою виготовлення таких ліків: фактор VIII (препарат для хворих на гемофілію), альбумін (препарат для відновлення та підтримання об’єму циркуляції крові при травмах та операціях), імуноглобуліни (білки крові, що широко застосовують для посилення здатності організму чинити опір хворобам) та антирезусний імуноглобулін (препарат, який допомагає вагітним жінкам уникнути ускладнень від резус-конфлікту). А з початком епідемії коронавірусу «Біофарма» долучилася до збору плазми крові від тих громадян, які вже перехворіли на COVID-19 та мають відповідні антитіла в організмі. Саме їхня плазма послугує виготовленню ліків від цієї недуги.

Наразі «Біофарма» отримує матеріал із плазмоцентрів в Сумах, Черкасах, Дніпрі, Харкові. Те, що донорський рух варто популяризувати, свідчить той факт, що українці мусять самостійно забезпечити себе ліками з плазми, адже у цій справі діє принцип аборигенності. Наприклад, плазма китайців не підходить українцям, а українська – китайцям, адже у кожного народу свої недуги і відповідно вироблені до них антитіла.

Фотоальбом. Активним донорам - цікаві екскурсії.

 

Поділитись з друзями: