Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Богуслав відкрив свої секрети перед водограївцями

20 червня клуб «Водограй» вирушив у чудову подорож до Богуслава. Завдяки зусиллям координатора клубу Лариси Ястребової, екскурсія вийшла просто чудова, адже пані Лариса знайшла місцевого екскурсовода Євгенія Пузатка, він у свою чергу професійно і цікаво розповів про місто, у якому нині проживає всього 15 тисяч громадян.

Між іншим, Богуслав – ровесник Білої Церкви і батько-засновник у них спільний: князь Ярослав Мудрий. Як відомо, міста будувалися як південна оборона лінія на Пороссі для захисту Києва від навали кочових племен. Але не лише цей факт пов’язує наші міста. Так, у старому центрі міста, як і в нашому, мешкали переважно євреї. Збереглися їхні двоповерхові кам’яниці. У 1799 році князь Понятовський за 4 млн рублів продав Богуслав і довколишні села разом з мешканцями графу Ксаверію Браницькому, який негайно скасував Магдебурзьке право й вольності, а місто обклав оброками (податками). Тож родину Браницьких, на відміну від білоцерківців, які все ж таки вдячні колишнім господарям за багато архітектурних пам’яток і парк «Олександрію», богуславці не вельми шанують.

До того ж неприємний осад залишився в історії міста від будівництва Свято-Троїцького храму. Містяни попросили Олександру Браницьку спорудити церкву на місті старої дерев’яної, яка згоріла. Вона погодилася, але воліла зробити її католицькою, у той час як біля майбутньої церкви проживали в основному українці, що були православними. Після смерті графині її син Владислав, який успадкував Богуславщину, не захотів добудовувати православний храм і довгі роки він так і стояв «довгобудом».

Розповіли нам і про те, звідки походить назва міста, чому на його гербі зображено три горби, як 400 років тому в місті  розпочав працювати ярмарок, який діє донині на тому ж місці, чому переносили пам’ятник Ярославу Мудрому, як богуславці виткали найдовший рушник, що потрапив до Книги рекордів України, та яких людей можливо б не пізнав світ, якби не Богуслав.

Початок туристичного шляху ми розпочали біля пам’ятного знаку на честь Якова (Алімпія) Галика – талановитого хлопчика, який згодом став головним маляром Києво-Печерської Лаври у 18 ст. Побачили будинок єврейського купця-фабриканта Покраса. Саме він заснував фабрики, де виготовляли богуславські пледи, відомі й донині.

Пан Євгеній розповів нам, що якби не Богуслав, в якому народилися батьки Лейба Файнзільберга (Іллі Арнольдовича Ільфа), то не було б і «Дванадцяти стільців» та «Золотого теля».

Якби в Богуславі не народився майбутній художник Іван Максимович Сошенко, батьки якого змушені були віддати своє майно за борги графам Браницьким та перебратися до Петербургу, то можливо б і не було кому викупити з кріпацтва Тараса Григоровича Шевченка. До речі, Тарас Шевченко відвідував Богуслав двічі.

Також завдячуючи тому, що єврейський магнат Елімелех Лоєв, який жив в селі Софіївці неподалік Богуслава, найняв в учителі до своєї доньки  майбутнього письменника Шолом Алейхема, світ знає про такого письменника. Адже саме за тестеві гроші письменнику вдалося друкувати свої твори, які прославили його на весь світ.

Всім дуже сподобався Музей історії Богуслава. Його експозиції настільки оригінально представлені, що несхожі на жоден музей. Цікаво про історію Богуславщини від часу кам’яного віку і аж до подій сучасної російсько-української війни розповіла краєзнавець Надія Синьогуб.

Академісти також побачили пам’ятник легендарій Марусі Богуславці, завітали до Богуславського Свято-Миколаївського монастиря, що височить на високому пагорбі над містом.

А ще помочили ніжки в Ямі! Так, саме так місцеві називають скелястий гранітний пляж на березі річки Рось. Спускатися до нього довелося кам’яними нерівними сходами, але найбільш завзяті члени клубу, кому дозволяє здоров’я, все таки здолали цей шлях і побачили неймовірну красу Богуславського гранітного оголення.

Щиро дякуємо богуславцям за таку екскурсію, зіткану з любові до власного міста. А ще нам приємно було дізнатися, що ми здивували екскурсовода. Адже раніше літніх людей на екскурсії він бачив лише в Європі, а тепер побачив такий досвід і на прикладі білоцерківців. Адже екскурсії – це один із напрямів діяльності Благодійного фонду Костянтина Єфименка.

Фоторепортаж "Богуслав відкрив свої секрети перед водограївцями"

 

Поділитись з друзями: