Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

День пам`яті та примирення

 Пам'ять… Це не просто частина нашої багатостраждальної історії. Пам'ять – це наша совість, наш біль, наша гордість. Пам'яті наших дідів, батьків і старших братів, пам'яті вічно молодих солдатів і офіцерів, що мужньо боролися з ворогом і перемогли, пам'яті тих, хто поліг смертю хоробрих чи став невідомим солдатом, пам'яті всіх, чиї долі безсовісно обпалила Друга світова війна, присвячується....

 

Такими словами  сьомого  травня у рамках виховного проекту "Єдність поколінь" у стінах БЗШ №22 відбувся захід до Дня пам'яті і примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Європі. Щемна тема... Але коли в залі присутні і сивочолі діти війни та учасники війни, і сьогоднішні старшокласники, то надія й упевненість на відродження в Україні миру й суспільної гармонії Є! Так, представників різних поколінь об'єднала чергова річниця закінчення Другої світової. Згадували її, читали поезії Володимира Карася про нестерпне життя людей на війні та окупації, звучали пісенні композиції, навіть хореографічні виступи були приурочені саме цій події.

 

Відкрив захід виступ вокального ансамблю «Криниця життя» із піснею «Степом, степом…»

 

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення в Україні, як і в Європі, а також символом відзначення Дня Перемоги є червоний мак – квітка, що уособлює кров, пролиту на полях боїв, та пам’ять про тих, чиє життя забрала війна. Таким символом для українців є й мальви…

Пісню «Мальви» виконала  учениця БЗШ № 22   Наталія Гальченко (музика Володимира Івасюка, слова Богдана Гури).

 

Із віршем  Володимира Карася «Ветерани» звернулася  до всіх присутніх  учениця 10-го класу БЗШ №22  Вікторія Лужецька.  

 

Вокальний ансамбль «Гармонія» із однойменного клубу  Академії пенсіонерів виконав пісні  «Чом,  чом,  земле моя» та «Давно від плакали вдовиці».

 

 Гітлерівці вкрили Європу павутиною катівень, організовували жахливі "концтабори  смерті". Кров холоне в жилах при згадці про такі табори. Тільки на окупованій території СРСР фашисти замучили й знищили близько 10 млн. мирних жителів, у тому числі жінок, дітей, людей поважного віку. Про одну з таких історій  Володимир Карась написав вірш «Чому вмирати привела», який  прочитала учениця 9-го класу БЗШ № 22 Іванна Кухарська.

  

У війни не жіноче обличчя. А скільки матерів  не дочекалися своїх синів, сестри - братів, дружини -  чоловіків із війни. У народі недаремно кажуть, що час не владний над жіночим  горем. 

Про материнське горе від утрати на війні сина прочитала  вірш Володимира Карася «Материнська сльоза» учениця 9-го  класу БСШ  №22  Дарія Ткач.

 «Всіх героїв памятай», «Я не бачив війни», «Ніхто Україну вам не віддасть», «Вітчизні нашій слава» - ці авторські пісні звучали на заході у виконанні Володимира  Карася.

Танцювальний колектив «Гармонія життя»  виконав  хореографічну композицію  «Журавлі»,  художній  керівник Людмила Плохотнюк.

Пісню «Журавка» виконав  вокальний ансамбль «Чорнобривці», художній керівник  Надія Сич, акомпаніатор Віктор Лисиця.

 

А далі на сцену ведуча запросила учасників танцювального ансамблю «Гармонія життя», які виконали невмирущий  вальс на фронтову мелодію «Ах,  эти тучи в голубом», художній керівник Ольга Руденко.

 

Танцювальний ансамбль «Золотий серпанок»  виконав танець «З хустинками»,  художній  керівник – Людмила Плохотнюк.

 

Насамкінець на сцену запросили   збірний хор учасників із різних клубів Академії пенсіонерів з піснями-присвятами  воїнам АТО «Кленова балада», «Пам’ятай», а також для виконання фінальної  пісні заходу «Перемога, свята перемога».

Фотоальбом. День пам`яті і примирення 

Поділитись з друзями: