Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Філософські читання - 2012

 Філософські читання - 2012

Ольга Бурлака,

 заслужений учитель України

7 квітня 2012 року в освітянсько-шкільному просторі нашого міста відбулася непересічна подія. У Білоцерківському економіко-правовому ліцеї пройшла  загальноміська щорічна науково-практична конференція «Філософські читання - 2012». На теренах Білої Церкви вона проводиться втретє і вдруге за підтримки Благодійного фонду Костянтина Єфименка.

Метою запровадженого проекту є  розвиток в учнів прагнення до самостійності мислення,  пізнання загальнолюдських та загальнокультурних цінностей, формування міцних світоглядних позицій на засадах високої моралі, національної та світової культурної спадщини.

Участь у філософських читаннях сприяє стимулюванню стійкого інтересу учнів до вивчення філософії, пізнання світу, розуміння сенсу життя, розвитку прагнення до науково-дослідницької діяльності в гуманітарній сфері.

Філософські читання проводяться при неформальній участі широкого кола аспірантів та студентів філософського факультету Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, науковців Білоцерківського національного аграрного університету, Філософського клубу Білої Церкви, студентських наукових товариств вищих навчальних закладів України.

Наукова конференція організовується за схемою студентських наукових читань із широким залученням засобів масової інформації в кілька етапів: реєстрація заявок, надсилання тез, виступи, визначення кращих наукових доповідей.

За матеріалами конференції щороку видаються збірники тез.

Все це дозволило філософським читанням трансформуватися в наукову традицію в освітній системі міста.

Тематика цьогорічної конференції - «Філософія у слов’янському просторі».

У вступному слові, вітаючи всіх учасників і гостей конференції, Юрій Федорович Петрик, начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради, сказав:

«Сьогодні ми вже можемо підбити певні  підсумки, проаналізувавши вплив «Філософських читань» на збільшення кількості учнів, які займаються науково-дослідницькою діяльністю в гуманітарній сфері, зокрема  членів нового відділення МАН України «Філософії та суспільствознавства». А саме це було метою й одним із завдань  конференції».

Серед почесних гостей цьогорічної конференції -  директор Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді» Оксана Григорівна Мережинська та її заступник Ігор Миколайович Незабитовський, які дали надзвичайно високу оцінку проведеному заходу і планують надалі надати конференції статус обласної.

Від імені Костянтина Єфименка, голови Благодійного фонду, присутніх привітала виконавчий директор Олена Дмитрівна Ткач. Вона запевнила, що фонд завжди готовий підтримати обдаровану, допитливу  учнівську молодь, яка є інтелектуальним майбутнім України.

Організатори і учасники підводять підсумки «Філософських читань -2012». Особлива вдячність голові журі – Олександру Володимировичу Ярмолі, кандидату філософських наук, доценту кафедри філософії та політології БНАУ, аспірантам, які працювали модераторами секцій: Суржику Ігорю, аспіранту кафедри української філософії і культури КНУ ім.Т.Г. Шевченка, Галань Наталії, аспірантці кафедри філософії Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, Сідоріній Євгенії та Тереховій Любові, аспіранткам кафедри історії філософії КНУ ім.Т.Г Шевченка. Їх виступи справили незабутнє враження на учнів.

До «Філософських читань» активно долучилися студенти філософського факультету Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка – Аветисян Анастасія, Паустовський Юрій, Ягіяєв Ілля, до речі, Юрій та Ілля – випускники ліцею, Анастасія – з Луганська. Зачарував своїм виступом всіх присутніх Беркаль Максим – студент Київського національного економічного  університету, випускник математичного класу школи № 18, а інтерес до філософії – це глибинна любов його душі, яка скоро, як зізнався Максим, виллється у власну книгу з трьох томів.

Та в центрі уваги, звичайно ж, були учні загальноосвітніх шкіл міста, бо саме заради них організована конференція, працювало журі, виступали студенти й аспіранти. І виступи учнів перевершили всі сподівання. У п’яти секціях учнями виголошено тридцять дві доповіді, всі вони відзначені дипломами управління освіти і науки.

Дипломами І ступеня за найкращі наукові доповіді нагороджені: Круглова Надія, учениця 10 класу ліцею, в секції «Релігійна складова слов’янської філософії» з темою «Зародження філософських вчень на теренах Київської Русі», Кирієнко Аліна, учениця 11 класу ЗОШ № 7, в секції «Історія слов’янської філософії в персоналіях» з темою «Особистість як унікальна суб’єктивність буття в М.Бердяєва», Васильєва Ольга, учениця 11 класу ЗОШ № 21, в секції «Поетика філософії – філософія поетики» з темою «Екзистенційна філософія або розчарований філософ», Улибіна Іванна, учениця 11 класу ліцею, в секції «Практична філософія: моральні, соціальні, наукові, політичні виміри» з темою «Проблеми становлення сучасної політичної культури в Україні», Меркулов Антон, учень 11 класу ліцею, в секції «Філософія мистецтва – слов’янський досвід» з темою «Тема людини у філософії Достоєвського».

На завершення конференції оголошено тематику наступних «Філософських читань – 2013». Вона ще складніша: теоретична філософія, етика, естетика, але юні учасники й сьогоднішні слухачі вже сповнені рішучості й наснаги розпочинати власні пошуки й дослідження.

Поділитись з друзями: