Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Форум-фестиваль "Золотоліття"

 

Людмила Полях

4-5 жовтня у Білій Церкві проходить форум-фестиваль можливостей людей поважного віку «Золотоліття». Захід покликаний визначити потреби людей старшого віку, напрацювати Стратегію активного довголіття та подати свої пропозиції як місцевій, так і центральній владі. А мета всього цього – зробити змістовним довголіття, наповнити його життєвими фарбами та затребуваністю у суспільстві. Водночас учасники форуму, а це були представники не лише нашого міста, а й Львова, Фастова, Хмельницького, Броварів, продемонстрували всі свої таланти й уміння на різноманітних конкурсах.

Організатором свята стали ГО «Центр  неформальної освіти» (керівник – Наталія Максимова), ГО «Фонд «Творча ініціатива» (керівник – Валерій Панько). Власне перша організація виграла грант на проведення форуму, а друга взялася допомагати.

Початок заходу відбувся у Будинку органної та камерної музики з танцювального номеру, який підготував хореографічний ансамбль «Криниця життя» Академії пенсіонерів, що діє за допомогою Благодійного фонду Костянтина Єфименка ось уже 8 років поспіль в Білій Церкві та дає змогу людям поважного віку змістовно проводити своє дозвілля.

Далі ведуча заходу Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка, представила учасників форуму. А це: ГО «Золоті роки» (Львів), Хмельницький міський центр соціальних служб для сім’ї та молоді, творчий колектив м. Стрий (Львівська область), представники університету Третього віку (Бровари), КУ БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг», Центр польської культури (Біла Церква), лікар, письменниця, громадський діяч із Фастова Емма Піньковська, Академія пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка (Біла Церква).

Олена Ткач презентувала гостям Білої Церкви коротку історію нашого міста, а вокальні ансамблі «Криниця життя», «Вікторія», «Гармонія» Академії пенсіонерів виконали «Пісню про Білу Церкву». Також організатори заходу та гості виступили з вітальним словом.

А затим на учасників чекали дуже цікаві конкурси та навчальні семінари. Зокрема, у Будинку органної та камерної музики упродовж трьох годин тривав вокальний конкурс серед ансамблів, дуетів та сольних виступів, у школі мистецтв №4 – хореографічний конкурс, у  якому взяли участь два танцювальних ансамблі «Криниця життя» та «Золотий серпанок», а також львів’янка Галина Журавльова.

У готелі «Лєпша садиба» водночас відбувалося два заходи – конкурс читців-декламаторів та конференція «Стратегія активного довголіття», під час якої люди поважного віку та експерти разом обговорювали завдання, як можна зробити благоустрій дружнім до старших людей, як впливати на своє здоров’я, як знаходити відповіді на юридичні та економічні проблеми, як впливати на власний психологічний стан тощо.

У Центрі зайнятості діяв консулат-пункт, на якому представники центру надання безоплатної юридичної допомоги надавали відповіді на юридичні питання, а КУ БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг» представила свої послуги та провела майстер-клас з декоративно-прикладного мистецтва. А в КП «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» відбувся семінар «Освіта впродовж життя», який провела львів’янка Людмила Гришко, керівник ГО «Золоті роки». Завершився перший день форуму фестивалем варення у готелі «Лєпша садиба».

5 жовтня учасники форуму мали змогу відвідати з екскурсією Свято-Георгіївський храм на Замковій горі та  парк «Олександрія». Завершився захід гала-концертом за участю творчих колективів Академії пенсіонерів, гостей зі Львова та хору «Від серця до серця» (худ. керівник В.Клюєв).

Наталія Максимова, ГО «Центр  неформальної освіти»

У мене давно виникла ідея зробити доступні курси для людей старшого віку. Почали з невеликих тренінгів, курсів, лекцій. Провайдерами неформальної освіти стали громадські організації, які об’єдналися довкола цього питання. Почали вивчати потреби наших клієнтів. Зрозуміли, що є потреба в подальшій освіті людей віком 50+. Тому вирішили не чекати, поки хтось нам це зробить, а діяти самому. У такому віці важливо зрозуміти, як психологічно адаптуватися до пенсії, як вирішити проблеми зі здоров’ям, як зробити місто, дружнім для людини, як отримати необхідні знання. Хочемо напрацювати стратегію активного довголіття і подати свої пропозиції місцевій владі. Ми є учасниками Асоціації освіти для дорослих, тісно співпрацюємо з DVV International (Народні університети Німеччини). Наша мета, щоб золотий вік дійсно був золотим. Ми запрошували місцеву владу, зокрема міського голову Геннадія Дикого, спілкувалися з його заступниками. Але їх не було, хоча відділ культури БМР нам допоміг в організації.

Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка Такі фестивалі вже давно проходять за активної підтримки міської влади у Львові, Миколаєві та інших населених пунктах України. У Білій Церкві вже 8 років діє Академія пенсіонерів, яка допомагає людям старшого віку розкрити свої таланти, знайти собі змістовне дозвілля, але, на жаль, такого фестивалю, як у Львові, щоб до нас приїхати навіть учасники з-за кордону, ми не спромоглися провести. Сподіваюся, це перший крок, і Біла Церква зможе надалі бути ініціатором заходів для людей золотого віку з усієї України та інших держав.

Фотоальбом. Форум-фестиваль"Золотоліття"

Поділитись з друзями: