Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Години незабутніх вражень

Алла Сушко,
член клубу «Мрія»
 
 «Квітуче місто на Росі» - так можна було назвати нашу екскурсію до краєзнавчого музею. Ми всі в різний час були у музеї, але спливають роки, а у місті змінюються не тільки вулиці.
Небо захмарилося, пішов дрібний холодний дощ, а нас зустрічають привітні обличчя працівників музею. В холі тепло, затишно, можна відпочити на зручних диванчиках. Нарешті вся група зібралася, і ми відправились у мандри «крізь віки». Одразу зачарувала експозиція флори і фауни Білоцерківщини від комах до опудала лося, яке стояло ще у Браницьких, вовки, кабани й орли. Багато хто з наших членів клубу «Мрія» пам’ятають часи, коли в Гайок спокійно заходили лосі, а по «Олександрії» розгулювали лисиці, косулі, не кажучи про зайців.
А екскурсія триває. Ми поглинули в сиву давнину: печеніги, скіфи, експонати трипільської культури… Всіх просто вразили експонати часів козаччини, книжки з бібліотеки князя Острозького, зброя козаків та оригінальні козацькі люльки. Надовго затрималися біля експозиції «Біла Церква за часів Браницьких і революції». Чумацький віз, прялка, приладдя з кузні багатьох повернули до далекого дитинства, до спогадів про своїх рідних.
Ніхто не залишився байдужим до експонатів Великої Вітчизняної війни. Тягнулася рука доторкнутися до гімнастьорки, до простреленого комсомольського квитка. А з протилежної стіни на нас дивляться очі воїнів-афганців. Здавалося, ми все пам’ятаємо, все знаємо і про Вітчизняну війну, і про Афганістан, але ця зала та ще експозиція, присвячена трагедії на Чорнобильській АЕС, просто роз’ятрила душі. Це вже наша історія, яка дзвенить у пам’яті натягнутою струною глибокого болю.
Про кожну з експозицій постійних можна говорити багато, та в музеї діють і змінні експозиції. Цього разу ми завітали на виставку «Краса руками молодих», яку організував міський відділ у справах сім’ї та молоді. Які талановиті наші діти! Тут казкові замки з ниток, розкішні картини польових квітів із панцирів молюсків, вишивки, вироби з паперу… Наших жінок із цієї зали забрати було дуже важко.
Час, відведений на екскурсію, сплинув дуже швидко і непомітно. Всі були під великим враженням, а тому і бажання виникло одразу наступні екскурсії робити тематичними.
Хочеться звернутися до всіх, хто давно був у музеї на Замковій: завітайте до краєзнавчого музею! Дізнайтеся, який шлях крізь віки пройшло наше місто. Адже колектив музею під керівництвом директора Діденко Л.М. робить велику і корисну справу: вони пробуджують в нас гордість за своє місто. Приходьте, і ви не залишитеся без уваги, ви збагатите свій духовний світ.
Дякуємо колективу музею за їхню працю!
 

 

Поділитись з друзями: