Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Головна візитка Білої Церкви

Більш ніж два століття пройшло відтоді, як закладено один із найкрасивіших парків в Україні - дендропарк "Олександрія". Його архітектурні ансамблі, красиві ландшафтні композиції, мальовничі пейзажі справляють незабутнє враження і тепер. І велике щастя, що розташований парк у нашому рідному місті, і недарма він уже багато років є головною «візиткою» Білої Церкви.
Можна дуже довго розповідати про різноманіття архітектурних пам'яток та скульптур "Олександрії", про неповторність та красу її ландшафтів, але краще вкотре піти та побачити. "Олександрія" - це як гарний фільм, який хочеться передивлятись і передивлятись. Дивишся й постійно відкриваєш щось нове.  І це при тому, що в "Олександрії"  гуляємо з дитинства.
До відвідування рідного парку в академістів клубу «Серпанок», як і до кожної чергової зустрічі, підійшли нестандартно, у два етапи. 11 червня до клубу вкотре було запрошено нашого постійного гостя Анатолія Скепка з авторським фільмом про «Олександрію». Під час перегляду якого усі присутні мали можливість ознайомитися не тільки з історичними відомостями та величними краєвидами нашої «перлини», а й дізналися багато нової інформації. Усіх без винятку зацікавили сторінки фільму, у яких йшлося про фауну та флору парку, із задоволенням усі спостерігали втілення легенд та міфів у пейзажах і  архітектурних пам’ятках. Та  просто феєрія емоцій була викликана фрагментами фільмів, які знімалися у нашому парку, бо побачили їх академісти вперше. Незабутні враження!
А вже 18 червня академісти відвідали парк, щоб «узагальнити поданий матеріал». І знову нестандартний підхід, тому що екскурсію по «Олександрії» залюбки погодилася провести екскурсовод нашого парку, академістка клубу «Серпанок» Позняк Віра Михайлівна. Завдяки Вірі Михайлівні присутні дізналися, що дендропарк  «Олександрія»:
· найбільший дендропарк України – площа 405,6 га;
· найстаріший дендропарк України – заснований у 1788 році;
· має найбільшу серед парків і садів України колекцію рослин – понад 2500 видів, сортів та форм;
· діброва парку є найбільшою старовіковою (середній вік дубів 200 років, максимальний – понад 400 років) і чистою заплавною дібровою України (можливо навіть Європи) – площа 48 га;
· Велика галявина (композиційне ядро парку) є рекордсменом за кількістю рослин, що зростають на обмеженій площі – 170 видів на 10 га.
· на території парку зростають найстаріші в Україні тюльпанове дерево та сосна Веймутова.
Захоплююча розповідь Віри Михайлівни, збагачена поезією, дивовижні фото Анатолія Володимировича, відвідування музею (для багатьох вперше) не можуть передати краси природи. Словами неможливо відчути аромату зелених насаджень та веселого співу пташок.  Атмосфера спокою, єднання з природою панує у парку. Відвідавши "Олександрію", можна відновити баланс та свою психологічну рівновагу, ввібрати сили та здоров'я могутності давніх дерев, доторкнутися до застиглої інформації й енергетики каміння, відчути силу рідної землі. І кожного разу, як уперше, знайти нову красу та чарівність.
Дивовижним чином співпало, що ювілейний день народження одного з «наймудріших» академістів «Серпанку» припав саме на цей день. І поздоровлення з 80-ти річчям Дубровський Володимир Федорович приймав від куратора клубу Ящука Олександра Івановича – подяку, подарунок від Благодійного Фонду Костянтина Єфименка - книгу Євгена Чернецького «БРАНИЦЬКІ», видавництво якої відбулося за сприянням Фонду, та святкові вітання академістів у такій незабутній, прекрасній парковій атмосфері.
 

 

Поділитись з друзями: