Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Клуб "Золота осінь" вирушили на екскурсію Білою Церквою

Щороку влітку члени клубів Академії пенсіонерів їздили на екскурсії. Люди поважного віку за 11 років роботи Благодійного фонду Костянтина Єфименка відвідала майже всі цікаві історичні, мистецькі, археологічні куточки Київщини. Були також і в інших областях. Майже не залишилося парку чи краєзнавчого музею, де б не побували академісти. На жаль, війна внесла свої корективи. Нині не до поїздок. Утім, навіть в таких умовах, членам клубів хочеться зібратися разом, погомоніти, отримати нові враження. Адже життя на пенсії, а особливо в Україні, не передбачає великого різноманіття планів та заходів.

Тому один із клубів академії, а саме «Золота осінь», запропонували організувати для них екскурсію в історичному центрі Білої Церкви. Адже часто так буває, що ми краще знаємо видатні місця десь за межами рідного міста, а то й країни. Задумали – зробили!

Кандидат історичних наук Володимир Перерва, який віддав краєзнавчій роботі багато років свого професійного життя та який безкоштовно проводить екскурсії для містян уже не перший рік, люб’язно пристав на нашу пропозицію. Отже, в неділю, 24 липня ми зібралися разом на Замковій горі, звідкіля почалася наша мандрівка стародавнім містом.

Володимир Степанович розповів про заснування міста, про перше поселення, замок на горі, церкву, навали кочових племен, про життя нашого міста за часів Київської Русі, Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Російської імперії. Розповів про Кшиштофа Косинського, пам’ятник якому стоїть біля костьолу, про фундатора католицької церкви Ксаверія Браницького, про Олександру Браницьку, яка збудувала Преображенський собор на місці, де було розпочате будівництво церкви ще гетьманом Іваном Мазепою та його родичом полковником Костянтином Мокієвським. До речі, нам вдалося зайти в середину цієї невеликої і найстарішої будівлі міста – Микільської церкви. А наостанок пан Володимир розповів, як виникли Торгові ряди та хто жив у кам’яницях довкола площі.

Тож академістам історичний екскурс дуже сподобався і, сподіваємося, запам’ятався надовго.

Фотогалерея "Клуб "Золота осінь" вирушили на екскурсію Білою Церквою

Поділитись з друзями: