Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Конкурс українських віршів та пісень до Дня рідної мови

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, 5 клубів Академії пенсіонерів зустрілися під одним дахом, аби провести захід, приурочений і цьому святу, і Дню єднання, який нещодавно відзначили українці.

На початку заходу вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні, що 10 років тому першими віддали своє життя заради існування демократичної держави України, також вшанували пам'ять і всіх загиблих військових, які нині боронять рідну землю від московського окупанта. Традиційно на початку заспівали Гімн України.

На цей раз академісти провели конкурс українських віршів та пісень.  Сценаристом та ведучою заходу стала координаторка клубу «Криниця життя» Лариса Бондарчук. А до складу журі увійшли представники клубів – учасників: Ніна Павловська (клуб «Криниця життя»), Наталія Льодянова (клуб «Промінь надії»), Тетяна Марченко (клуб «Лада»), Марія Міщенко (клуб «Зарічанське джерело»). До того ж кожен клуб теж брав участь у голосуванні, обираючи кандидата на приз глядацьких симпатій.

У конкурсі потрібно було прочитати напам’ять будь-який вірш про Україну, який би розкривав мужність і героїзм нашого народу в буремні часи, а також змальовував незламну волю та патріотизм. Також можна було прочитати вірш чи виконати пісню на слова Лесі України, адже 25 лютого відзначається чергова річниця з дня її народження.

Забігаючи наперед, скажемо, що захід видався цікавим, змістовним, патріотичним. Всі учасники показали вищий клас, а тому журі було непросто виставити бали та обрати кращих з кращих.

Конкурс розпочали з пісні «Моя хата скраю» у виконанні академісток клубу «Зарічанське джерело» Тамари Кизим, Валентини Букало, Ольги Грищенко. Затим Ніна Павловська декламувала вірш Л. Українки «Хто вам сказав, що я слабка». А пісню «Весна прийшла» на слова нашої поетеси виконало тріо у складі Ольги Руденко, Тамари Коломієць та Ольги Тимошенко.

Настала черга патріотичних віршів. Чудово виконали вірш В. Газінського «Єднаймося, люба родино!» Валентина Бадзюх (клуб «Вікторія»), авторський вірш «Не здавайся, Україно!» Ганна Сполович (клуб «Промінь надії»), вірш Л. Костенко «Усе моє, все зветься Україна» Галина Глобенко (клуб «Лада»), вірш В. Мосійчук «У чорній хустці Україна» Ольга Тимошенко (клуб «Криниця життя»), вірш «Дай, Боже, пережити цю війну» Лариса Хоменко (клуб «Зарічанське джерело»).

Затим у затишній світлиці полилася пісня «Ой у лузі червона калина» у виконанні представниць клубу «Лада» Галини Глобенко та Людмили Апальонової. І знову зазвучали вірші. Ольга Ковальчук (клуб «Криниця життя») виконала щемливий вірш Є. Комарової «Скажи мені, люба» про смерть убитого окупантами українця…

Олена Гамбарова з клубу «Промінь надії» прочитала вірш В. Сосюри «Люблю Україну», а Валентина Бадзюх – вірш цього ж поета під назвою «Так ніхто не кохав». Ольга Грищенко з клубу «Зарічанське джерело» презентувала публіці жартівливий вірш «Відгуляли баба з дідом «Золоте весілля».

І знову музична пауза, яку заповнює дует «Криниці життя» у складі Ольги Руденко та Ніни Павловської. Жінки виконали веселу пісню «Горілочку пив би».

Третій тур конкурсу – змагання гуморесок. На сцену виходять важковаговики! Адже просто вивчити вірш, то одне діло. А вивчити гумореску та розказати так, щоб глядачі витирали сльози від сміху, то вже окремий талант! Від клубу «Вікторія» в цьому жанрі виступила його координаторка Ніна Скоробагатько. Вона презентувала на розсуд публіки гумореску Павла Глазового «Сам себе перехитрив» та Степана Руданського «Свіжина». Тамара Кизим з клубу «Зарічанське джерело» потішила всіх гуморескою «Їде дядько на машині», Наталя Бондаренко з клубу «Промінь надії» розказала гумореску Павла Глазового «Чудодійний борщ». Від клубу «Лада» виступила майстриня гуморесок Євгенія Бедрата, яка розповіла вірш Леоніда Гажали «Лекція з висновком» та гумореску Віктора Євтушенка «Пожалілася». Клуб «Криниця життя» теж виставили достойного гумориста. Микола Миколаєнко знає жартівливих віршів доста. Тож і цього разу як застрочив гуморесками  П. Глазового: «Куми-кулінари», «Коли у мене на могилі», «Вічна Україна», «Ой машина ти желєзна», «Чого нема- того нема».

На завершення конкурсу прозвучала у виконанні Ольги Руденко прем’єра пісні Н. Могилевської «Я кажу «ні» жахливій цій війні.

Затим голова журі Тетяна Марченко озвучила підсумки конкурсу у номінаціях патріотичні, ліричні та гумористичні вірші. Перше місце розділили поміж собою Ольга Тимошенко та Євгенія Бедрата, а Микола Миколаєнко отримав приз глядацьких симпатій. Загалом усі учасники отримали солодкі подарунки та призи.

Ось такий захід, де поєдналися і сумні вірші та пісні про наше сьогодення, і хвилини гумору, пройшов за участю п’ятьох клубів Академії пенсіонерів – «Криниця життя», «Вікторія», «Лада», «Зарічанське джерело», «Промінь надії». І це та єдність, яка є не на словах, а на практиці. Адже академісти вже два роки як об’єдналися в допомозі військовим і спільно займаються волонтерством. А відтак спільно й проводять академічні заходи.

Фотогалерея "Конкурс українських віршів та пісень до Дня рідної мови"

Поділитись з друзями: