Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Духовний Олімп української літератури

Поезія – це завжди неповторність

Якийсь безсмертний дотик до душі.

Такими віршованими рядками почали літературний вечір, присвячений українській поетесі Ліні Костенко, учні 11-В класу ЗОШ № 6 під керівництвом вчителя української мови і літератури Тетяни Василівни Шевчук для членів клубу «Сузір’я».
 
 
Привабливо прикрашена сцена – журнальний столик, застелений вишитим рушником, на ньому книги і багато квітів. І Ліна Костенко – учениця Яна Кожекіна, яка своїм пишним волоссям, красою, залюбленістю в рідне слово змогла передати образ геніальної поетеси. І зазвучали вірші, в яких живе    «нерозгадане чудо», «неймовірний птах», «казка казок», «голос народу», «пілігрим вічності», «і мудра, і дитя», котра нічим не осквернила душу – Ліна Костенко.
 
 

Я вибрала Долю собі сама.

І що зі мною не станеться –

У мене жодних претензій нема

До Долі – моєї обраниці.

Зворушливим був діалог Поета і Долі у виконанні Яни Кожекіної та Альони Андрущенко. Учениці Віра Ферт та Аліна Шкуренко  цікаво розіграли інтерв’ю, яке пощастило  кореспонденту Світлані Ференець взяти у 1990 році в  доньки Ліни Костенко  - відомої поетеси й літературознавця Оксани Пахльовської.

Страшні слова, коли вони мовчать,

коли вони зненацька причаїлись,

коли не знаєш, з чого їх почать,

бо всі слова були уже чиїмись.

Ця пісня прозвучала у виконанні учнів Насті Поїхало,  Ані Голуб,  Максима Бойка, Ярослава Корнієнка. Поезія Ліни Костенко - це музика слова, яка легко знаходить відгук у серцях читачів, вона лірична і легка, як мереживо осіннього парку.

Хай буде так, як я собі велю.

Свій будень серця будемо творити.

Я вас люблю, о як я вас люблю!

Але про це не треба говорити.   

Маючи воістину Божий дар слова, Ліна Костенко є лицарем честі, взірцем громадянської мужності, безстрашний, цікаво й напружено мислячий митець. А учні так безпосередньо і душевно передавали її творчість, що як тільки розпочиналася декламація чергового твору, в аудиторії за секунду встановлювалася тиша – всі хотіли не втратити і рядка. Тому недивно, що по завершенню цього вечора плескали виступаючим довго та гучно.

Куратор Академії Євгеній Дорош від імені всіх академістів щиро подякував тим, хто ділився цього дня з «Сузір’ям» творчістю Ліни Костенко, та подарував учням солодкий подарунок, щоб за чашкою запашного чаю можна було із задоволенням знову мандрувати в сповнений поезією світ.

 

 

 

Поділитись з друзями: