Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Музейний комплекс «Українське село»

    Хата, оселя… В усіх народів традиційне житло символізувало особистий Всесвіт родини і було водночас відображенням космосу. Іноді здається, що в таких старовинних хатах зберігається символічний ключ від таємниці і суті нашого буття. У хаті людина народжувалася, звідти вона йшла «у світи» шукати себе, туди вона поверталася, щоб продовжити рід, і зрештою, в хаті людина відходила в інший світ, приєднуючись до поколінь предків. А хата залишалася… Її не запрошували до вічності, але вона берегла пам’ять про покоління, які жили в ній. Берегла свої історії, які й творять Історію… Іван Нечуй-Левицький у своєму романі «Хмари» писав: «Чудове, пишне українське село в лiтнiй час, зелене й пахуче, все в квiтках! Чудовий, богом благословенний край! Хто бачив його не очима тiльки, а бачив серцем i душею, той повiк його не забуде».
Етнографічний комплекс «Українське село» – унікальне місце поблизу Києва. Тут можна протягом одного дня побувати на Полтавщині і Наддніпрянщині, на Поліссі, Поділлі і в Карпатах, можна доторкнутися руками – у буквальному розумінні слова – і серцем до того сакрального простору, який творився упродовж віків поколіннями предків, котрий творить і живить душу людини. Теплого травневого дня  «Українське село» радо відчинило браму академістам клубу «Серпанок», щоб побачити і пізнати українську народну архітектуру та побут та під час захоплюючої екскурсії не тільки побачити на власні очі стародавні справжні хати 19 століття, але й уявно стати господарем кожної з них. Адже вхід до хати в «Українському селі», на відміну від інших музеїв просто неба, є повним і без обмежувальних стрічок, де відвідувачу надається можливість зайти в усі закутки хати, сісти за старий стіл на товщелезну лаву, відчути власними руками важкість дерев’яного рубеля та здивуватися від легкості тонкостінної глиняної кераміки. Розмаїття і різнобарв’я української традиційної вишивки, народного одягу і видів натуральних тканин, кераміки, дерев’яні, солом’яні та металеві речі побуту,можна побачити, як усі ці речі різняться в залежності від регіону походження.
Музей «Українське село» знаходиться на невеликій території гарного парку і складається з автентичних хат, бережно перевезених із різних регіонів України: Гуцульщини, Півдня, Поділля, Полісся, Середньої Наддніпрянщини та Слобожанщини. Навколо хат розташовані господарські споруди, майстерні та тваринники зі свійськими тваринами. Це дає можливість без особливих фізичних зусиль оглянути весь музей за одну-півтори години.В музейних хатах впроваджено музичний супровід. Пісенна підбірка є такою, що відповідає регіону, з якого перевезено хату.Музичний супровід допомогаєще глибше зануритися в чудову атмосферу українського стародавнього села, у якому пісня відігравала надзвичайно велику роль.
Центральною і найвагомішою спорудою етнографічного комплексу, як і годиться для українського села, є дерев’яний храм Св. Вмч. Димитрія Солунського. Збудовано храм із смерекового циліндричного зрубу у вигляді восьмикутної ротонди, що навіює почуття спорідненості із древніми кам’яницями. Прикрасою храму служить кленовий іконостас, виконаний у стилі українського бароко 17-18 ст. Обабіч храму Св. Димитрія Солунського у восьмигранній каплиці протягом цілого року відчинений Різдвяний вертеп - сцена народження Спасителя Ісуса Христа. Фігури вирізьбленні зі справжнього дерева. У вертепі постійно грають українські народні колядки. Біля фігур вертепу знаходиться ікона Божої Матері "Вифлиємська" з керамічним піщаним підсвічником та великий традиційний український дідух.
Грот "Живоносне Джерело", хлібопекарня, гончарня, кузня, гуральня,самогонний завод, альтанки з криницею та на воді та дивовижний міні-зоопарк, це далеко не повний перелік цікавинок унікального комплексу.
Багато хто подумки повернувся в своє дитинство, а це приємні, теплі спогади про своїх мам, бабусь та прабабусь, а це неймовірні враження, це змога доторкнутися до коренів. Всі, присутні академісти, від щирого серця вдячні за просування української національної ідейності і велике бажання зберегти для нинішнього покоління і вдячних нащадків історію українського народу. Адже у ці непрості для нашої держави часи, як ніколи хочеться справжнього, українського…
Величезна подяка Благодійному Фонду Костянтина Єфименка за цікаву екскурсію і дуже гарно проведений час, за отримані позитивні емоції та знання, за патріотизм, отриманий від усього оточуючого в «Українському селі». Нехай Вас береже Бог! Здоров`я Вам і натхнення творити все прекрасне для людей.

 

Поділитись з друзями: