Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

На Замковій горі знайдено старовинний хрест

 
8 листопада під час розкопок на Замковій горі був знайдений старовинний  православний хрест давньоруського часу. Попередньо (!) археологи датують його виготовлення ХІ-ХІІ ст.
Такого плану хрести мала багата верхівка того періоду – представники боярських чи  князівських родин, а також воїни давньоруської князівської дружини.
 
     Хрест, імовірно,  зроблений у київських майстернях, хоча з першого погляду так стверджувати не можна,  він міг бути виготовлений і  у  Візантії (знахідку треба ретельно опрацювати).
 
     З одного боку хреста зображено Богородицю, а з іншого -  класичне розп’яття Ісуса Христа.
 
     Це хрест-мощовик, або енколпіон, у який вкладали мощі святих, або хрест із Голгофи,  або якусь берестяну грамотку з благопобажальним надписом чи молитвою. У даному випадку тут, скоріше за все, -  молитва-звернення до Богородиці.
Належав хрест очевидно комусь із князівської або боярської родин.
 
 
     Максим Квітницький, керівник розкопу, співробітник відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України:
 
-   Я маю надію, що така річ, яку знайшли сьогодні, буде не поодинокою. Це хрест із бронзового сплаву, скоріше за все,  - олов’яниста бронза, адже річ досить гарно збереглася.
 
     Учора на цьому ж рівні розкопу була знайдена частинка, судячи  з усього, іконки, попереду - її реставрація, але дуже схоже на іконку.
 
     Можливо, ці знахідки підтверджують, що поряд із  церквах були поховання,  а можливо, й те, що знахідки пов’язані з наявністю  лінії оборонних  валів, які оточували дитинець, адже при захисті, зазвичай, така річ носилася не на тілі, а випускалася на обладунки чи одяг, оскільки зображення Богородиці або Ісуса Христа повинно було захищати власника цієї речі від ворогів, ударів, від усього злого. І часто такі речі в переламаному, перерубаному стані знаходять на території біля валу.
 
     Отож, Замкова гора, за соціальним статусом, -  дитинець, це центральна частина міста, на якій постійно проживали представники князівської чи боярської верхівок.

 

Поділитись з друзями: