Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Олександрійські хорали

 Напередодні Дня українського козацтва, що відзначається 14 жовтня, відбувся загальноакадемічний захід – фестиваль хорового співу «Олександрійські хорали в колонаді «Луна».

 Місце для його проведення обрано не випадково. Адже колонада «Луна» дендропарку «Олександрія» побудована таким чином, що навіть вимовлене пошепки слово з одного боку споруди чутно в протилежній його частині. А що вже казати про спів! Тож 11 клубних ансамблів у колонаді презентували свої пісні, а завершився фестиваль стоголосим виконанням пісні «За широким за Дніпром» спільним хором Академії пенсіонерів.

Ідея провести такий осінній фестиваль виникла не випадково. «Колонада «Луна», архітектурна пам’ятка XVIII століття, як відомо, має чудові акустичні властивості. Не дивно, що кожні вихідні там грають місцеві музиканти, покращуючи настрій відвідувачам парку. А оскільки в Академії пенсіонерів практично кожен клуб має свій вокальний ансамбль, ми подумали: а чому б і нам не заспівати без жодних сучасних технічних підсилювачів звуку в такому дорогому серцю кожного білоцерківця місці! Окрім цього вирішили, що можемо заспівати  разом, великим хором з усіх ансамблів, а це – 100 співаків! Звісно, довелося кілька разів проводити репетиції, якими керувала талановитий і професійний хормейстер Ніна Левченко. І нам це вдалося. Попри похмуру й  дощову погоду, попри буденні клопоти й  проблеми зі здоров’я, академісти довели: життя прекрасне у будь-якому віці», - розповідає Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка.

Розпочали фестиваль своїм виступом співачки клубу «Любисток», у виконанні яких прозвучала пісня «Ой на горі, на високій». Затим пісню «Де Рось і Росава» виконав клуб «Пролісок», а клуб «Криниця життя» порадував піснею «Один місяць сходить, а другий заходить».

Варто зазначити, що не у всіх клубах були ансамблі. Але саме до цього фестивалю ті академісти, які ще не мали співочих колективів, зуміли мобілізуватися, знайти поміж своїх членів таланти і презентувати свою майстерність глядачам. Отож, з прем’єрними піснями виступили  академісти клубу «Зарічани» (пісня «Біля ставу, де плаче калина») та члени клубу «Мрія» (пісня «Коли ти берегом ідеш»).

Неймовірно ніжно і щемливо прозвучали пісні у виконанні клубів «Лада» (пісня «Чебреці»), «Вікторія» (пісня «Ой у лузі по долині»), «Чарівна мить» (пісня «Ой на небі туча набігає»), «Сузір’я» (пісня «Чи ти чув, миленький?»), «Гармонія» (пісня «Посилала мене мати»). Завершили виступ академічних ансамблів клуб «Золота осінь», який нещодавно взяв участь у фестивалі «Золоті роки», що відбувся у с. Чубинці Сквирського району.

А допомогла підібрати та підготувати пісні кожному клубу хормейстер Ніна Левченко, яка вже понад 30 років керує ансамблем «Спадщина», що нині дії при клубові «Чарівна мить». Ця надзвичайно талановита, працьовита і щира академіста також зуміла підготувати виступ спільного хору, розставивши правильно голоси, підібравши пісню, зумівши філігранно керувати колективом із сотні виконавців. По завершенню заходу, академісти навіть жартома назвали свій хор «Пісенною сотнею».

І хоча погода не радувала осіннім теплом, проте всі учасники фестивалю лишилися задоволеними, адже отримали не тільки почесні грамоти,  а, щонайголовніше, – море вражень, приємні емоції від спілкування в колі друзів, від своєї затребуваності, від свого уміння долати труднощі поважного віку й, попри все, йти вперед.

І, насамкінець, Олена Ткач повідомила всім академістам про радісну новину – наші вокалісти, а саме Таскіра Максюта, Ольга Руденко і Лариса Шкурак, які об’єдналися в тріо «Білоцерківчанка»  та здобули перемогу у номінації «Тріо» на Східноєвропейському фестивалі творчості людей поважного віку, який цьогоріч проходив у Львові за участю ансамблів із Болгарії, Хорватії, Словаччини, Білорусі і, звичайно, України!

Так тримати!

Поділитись з друзями: