Контакти

м. Біла Церква

вул. Ярослава Мудрого,

буд. 38/12,

3 поверх, кім. 15

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Поїздка до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври

Марія Бойко

У «Повісті минулих літ» під 1051 роком говориться, що якийсь чоловік із міста Любеч на Чернігівщині подався на Афон у Грецію, де був пострижений у ченці під ім`ям Антоній, після чого повернувся на батьківщину й опинився в Києві. 

У Києві, після довгого блукання по монастирях, Антоній оселився в печері, викопаній пресвітером Іларіоном, що згодом став митрополитом. Незабаром Антоній прославився своїм печерним життям і знайшов серед ченців багато послідовників. Коли їх стало вже дванадцятеро, Антоній призначив їм ігуменом Варлаама, а сам подався на сусідню гору і викопав там другу печеру, що нині зветься Ближньою. Там-таки, за свідченням літописця, засновник монастиря й помер. Згодом, коли з дозволу князя Ізяслава Ярославовича на горі було побудовано надпечерний монастир, його (оскільки раніше ченці жили в печері) прозвали "Печерський монастир". 
Отже, Печерський монастир як чернеча громада почав своє існування в стольному граді Києві за князювання Ярослава Мудрого, митрополичого служіння святого Іларіона, ігуменства Варлаама при активній участі Антонія.
В 1990 р. ХIV сесія міжнародного комітету UNESCO внесла комплекс у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В 1996 р. заповіднику в Києво-Печерській Лаврі надано статус національного.
Нещодавно для членів клубу «Усмішка» Академії пенсіонерів, яку створив і якою опікується Благодійний фонд Костянтина Єфименка, була організована поїздка до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Ця паломницька подорож мала на меті ознайомити з одним із перших по часу заснування монастирів на території колишньої Київської Русі.
Екскурсовод провів цікаву екскурсію по території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, розповівши історію її виникнення, повідавши життєписи монахів, які  жили й працювали в лаврі.
Члени клубу «Усмішка» Академії пенсіонерів відвідали Ближні й Дальні печери, собор Успіння Пресвятої Богородиці, церкву Воскресіння Христова (Воскресенська церква), побували біля пам’ятного знаку Нестору-Літописцю у невеличкому сквері поблизу Києво-Печерської лаври (напроти будинків №№ 23-27 по вул. Івана Мазепи).
В рамках Естафети пам’яті «Слава визволителям України», з нагоди 69-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників та 70-ти річчя визволення Києва члени клубу «Усмішка» побували на руїнах доту №210 та вшанували хвилиною мовчання воїнів 28-го окремого кулеметного батальйону, які в серпні 1941 року у взаємодії з підрозділами 147-ї стрілецької дивізії і 132-го танкового полку героїчно захищали столицю України - місто Київ.
Чимало гарних вражень привезли члени клубу «Усмішка»  від подорожі, яка вкотре дала їм можливість замислитися про необхідність творити добро й любити ближнього. 
 
Фото авторки - Марії Бойко

Поділитись з друзями: