Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

"Серпанок" відсвяткував Масницю з піснями, млинцями і варениками

Клуб «Серпанок» під вмілим керівництвом Людмили Плохотнюк підготував надзвичайно гарне, щире й тепле свято Масниці. А в гості запросили молодих козаченьків – військових 72 ОМБР ім. Чорних Запорожців! Це й не випадково, адже члени клубу «Серпанок» активно допомагають військовим: шиють спідню білизну, подушки, збирають консервацію, готують смаколики і все це передають на фронт.  Їхні материнські серця переживають за кожного воїна, чудово розуміють, що таке материнський біль і жаль, адже у багатьох на фронті – сини, внуки, племінники.

Ведучими свята Масниці стали бібліотекарки книгозбірні сімейного читання Зоя Чутковська та Жанна Харченко, які є тещою та свекрухою і водночас свахами! Вони розповіли академістам і військовим про традиції святкування Сиропусного тижня (Колодія, Масниці, Сиропусту, Сирної неділі) — останнього перед Великим постом. Не просто розказали, а й показали обряд «Колодки» чи «Колодія», коли хлопцям та дівчатам, що не одружилися, та їхнім матерям прив’язували колодочку до руки чи ноги. Кожен день Колодія мав свої назви. З цікавістю всі учасники заходу послухали про традиції Масниці, а також взяли участь у вікторинах.

А щоб інформація краще засвоювалася, клуб «Серпанок» підготував співучі номери. Ансамбль порадував гарним виконанням попурі з козацьких пісень. Тріо у складі Любові Шевченко, Валентини Титарчук, Наталії Тараненко презентували пісню про молодичок. Вірш прочитала Наталія Шевченко. Людмила Плохотнюк дала кілька корисних і водночас жартівливих порад молодим військовим, майбутнім зятям, як треба жінок обирати, щоб не шкодувати потім.

А затим академісти почастували військовослужбовців варениками, млинцями з різними начинками та чаєм. Тож, сподіваємося, воїнам було цікаво побачити такий захід про народні традиції святкування зимового свята Масниці. Адже і сам захід відбувся саме завдяки нашим військовим, які вже рік боронять Україну від московської нечисті, яка століттями намагалася знищити нашу культуру.

Фотогалерея "Серпанок" відствяткував Масницю з піснями, млинцями і варениками"

Поділитись з друзями: