Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Смакуємо… Деруни – класична українська страва

Світлана Починок,
координатор клубу «Чорнобривці»
 
 
Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава вашого картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.
Вам так личить сметана і м’ясо,
І олія з цибулею теж,
                                      А підлива грибна запашная
                                           Неодмінно вам чару додасть.
 
2 жовтня в клубі «Чорнобривці» Академії пенсіонерів - свято дерунів. Пропозиція свята надійшла від самих академістів, бо свої кулінарно-кондитерські таланти прагнуть розкрити сповна.
Як-от Віктор Андрійович Матвійчук уже пропонував академістам посмакувати своєю піцою, випеченою за унікальним рецептом, смачними пасочками, пиріжками. А на свято дерунів приготував деруни з м’ясною начинкою, закручені спеціальним способом у рулетик. Ми всі в захопленні від його кулінарних творінь!
А Віталій Петрович Богуш поділився секретом випічки дерунів його мами і бабусі, що проживали в селі Михайлівці. У деруни обов’язково додавали яйце, молоко, підсмажену цибулю та часник. Деруни випікались тонкими, розміром на всю сковорідку.
Потім говорилось про деруни ще багато цікавого: якої форми випікаються, які інгредієнти додаються, чим приправляються.
Єдиним абсолютно необхідним компонентом дерунів є терта картопля. Інші інгредієнти додаються згідно з традицією в даному регіоні: цибуля, борошно, часник, яйце, сіль.
У деруни іноді кладуть начинку: сир з сирим яйцем або січене м’ясо, у піст – підсмажені на олії гриби або цибулю. До столу подають з сметаною, ряжанкою, сиром, шкварками, соусом.
Деруни, тертюші, кремзлики, торчаники є традиційною частиною святкового столу на Благовіщення.
В наш час деруни бува стають стравою ресторанною, як-от деруни із червоною ікрою. Деруни поширені в багатьох народів під різними назвами.
В українців деруни відомі ще під такими назвами: пляцки, торчаники, кремзлики, драники, а в Закарпатті – пертушаники, гейзебубули.
У Білорусії драники вважаються однією з національних страв, часто готується з прошарком м’яса.
У чехів аналог дерунів називають брамборачками. Їх смажать у фритюрі.
У місті Коростені Житомирської області, починаючи з 2008 року, щорічно, у другу суботу вересня в міському парку культури ім. Островського проводиться фестиваль дерунів.
На фестивалі кухарі з різних країн демонструють свої вміння в приготуванні дерунів та інших страв з картоплі. Проводяться конкурси на найкращі плакат про деруни, найкращий рецепт дерунів, найкращий смачно випечений дерун, найкращу пісню, вірш, анекдот та комічну історію про деруни.
На першому фестивалі коростенці випекли найбільший дерун в Україні вагою 118 кг, який був занесений до Книги рекордів України.
Другий фестиваль відзначився тим, що був урочисто відкритий пам’ятник Деруну, який являє собою макітру з дерунами, встановлену на постаменті з сірого та червоного граніту, видобутого в Коростецькому районі.
На третьому фестивалі, у 2010 р. коростенці випекли дерун – рекордсмен, вагою 140 кг.
На фестивалі проводиться триборство.
І- присідання з двома важкими глеками дерунів.
ІІ – кидання дерунів в миску з сметаною з відстані 5 метрів.
ІІІ – кидання деруна в конкурента з 5 м.
Проводиться школа дерунярства. Всіх охочих навчають готувати деруни.
Пам’ятники стравам української кухні встановлені: Галушці – в Полтаві, варенику – в Черкасах, ніжинському огірку – в Ніжині.
Про це все довідались наші академісти на святі, проведеному в клубі «Чорнобривці», і посмакували власноруч приготовленими дерунами за різними рецептами.

 

Поділитись з друзями: