Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

"Спадщині" уже 30!

 

Людмила Полях

29 травня у приміщенні Білоцерківської ЗОШ №20 відбулося віншування ювілярів – ансамблю «Спадщина», до складу якого входять 18 талановитих учасників, найстаршій із них – Ользі Горбань - 87 років! А назва така у співочого колективу не випадково. Адже співають народні пісні – українські, російські, білоруські, єврейські, які символічно передавалися у спадок, тобто спадщину.

Історія створення ансамблю така: напередодні  45-річного ювілею Великої  Перемоги  при клубові  «Фронтовичка», який діяв на базі Будинку культури Шинного заводу,  заснували вокальний ансамбль.  Його першим керівником був Віталій Шандренко. За 5 років  узялася за цю творчу справу Ніна Яківна Левченко. І ось чверть століття вона є художнім керівником ансамблю.

На святкуванні прозвучало багато пісень у виконанні самого ансамблю, а саме: «Козак гуляє»,  «Чорноморець, матінко», «Ой ти,  калинонько червона», «Розійдися, туманочку», «Пісня про Дніпро», «Дума про землю», «Туман яром,  по долині», «Ой на горі попід вулицею», «А мій милий у полі працює», «Якби мені неділі діждати» та інші. Та не лише піснями тішили слухачів учасники ансамблю. Зокрема, прозвучали гуморески у виконанні Ольги Горбань, Ніни Янової та Миколи Боровика. А також підготували дві театральні інсценівки.

Ведуча заходу - Олена Ткач, виконавчий директор Благодійного фонду Костянтина Єфименка - розповіла гостям про кожного учасника ансамблю «Спадщина», а біографія співачок вельми цікава. Приміром, Ольга Горбань – найстарша учасниця колективу, їй виповнилося 87 років. Жінку колеги називають лагідно «мамочкою» за турботу й  підтримку. Кожній учасниці ансамблю «Спадщина» вона виготовила власноруч сплетений капелюшок.   Ольга Наумівна у 8 років вже була зв’язковою партизанського загону. Народилася в співочій сім’ї, син грає практично на всіх музичних інструментах, але найбільше полюбляє гітару. Ольга Наумівна вже 25 років співає у «Спадщині»!

Ніна Левченко, хормейстер «Спадщини», окрім того, що є професійним музикантом, любить туризм. У свій час підкорила Клухорський перевал на Кавказі,  має 5 туристичних значків за підкорення вершин Карпат і Кримських гір. А ще вона мама  2 доньок, бабуся 4 внуків, прабабуся 3 правнучок.

Віра Гапоненко усі 30 років існування ансамблю у ньому співає. Вона такий собі абориген колективу. Жінка живе в Трушках, але їздить  на всі репетиції, бо любить пісню, обожнює цей колектив і  не уявляє свого життя без творчості.

Ніна Шевченко прийшла в ансамбль зовсім недавно, але дуже серйозно ставиться до кожного виступу. Закінчила у свій час Чернігівський педінститут, працювала педагогом.  Пані Ніна – автор і ведуча обласного конкурсу «Жінка року», Всеукраїнського і обласного етапів конкурсу «Від роду до народу». Співає нині ще й у хорі «Від серця до серця», яким керує Володимир Клюєв. Нагороджена медаллю ВРУ «За трудові досягнення», має дві грамоти від КМУ.

А от Валентина Потіха має звання Почесний донор та  нагороджена орденом трудової слави ІІІ ступеня. Окрім «Спадщини» співала ще й в університетському хорі та хорі Домобудівного комбінату. Безумовна, кожен з учасників, - це дуже цікава й багатогранна особистість. Але, на жаль, площі газетної шпальти не дозволяють розповісти про всіх докладно.

Звісно, як і в житті, так і в творчості буває так, що хтось йде за межу…Тож на заході всі присутні вшанували пам'ять свого багаторічного соліста Едуарда Чайку, який у квітні цього року помер. Але вшанували не хвилиною мовчання, а  піснею та аплодисментами, як і просив талановитий співак.

Вітали музичними та танцювальними номерами своїх колег по Академії пенсіонерів  (а ансамбль «Спадщина» нині діє на базі клубу «Чарівна мить»)  представники інших клубів. «Криниця життя» подарували танець «Весняна феєрія», а її членкині  Лариса Бондарчук і Ольга Руденко презентували Ніні Левченко, яка народилася на Покрову, пісню «Покров Богородиці». Олена Осипова, яка довгий час була солісткою цього ансамблю, співала в хорі ветеранів,  хорі «Від серця до серця»,   виконала «Дніпровський вальс», під який  Олена Лебединська  разом із Валентином Кравцовим подарували присутнім незабутні вальсові па. Привітали ансамбль й академісти клубу «Серпанок», підготувавши модерновий танець «Капелюх» та «Секс-бомба» під вельми драйвову музику. А насамкінець члени клубів «Вікторія», «Гармонія», «Сузір’я», «Лада», «Пролісок», «Криниця життя», «Золота осінь», «Любисток», «Мрія», «Промінь надії» виконали вітальну пісню «Наливай, наливай, кума».

Насамкінець додамо: добре, що в Білій Церкві людям золотого віку є де зібратися, поспілкуватися, побувати ось на таких життєдайних концертах, знайти однодумців і тим самим дати гідну відповідь старості та самотності. Завдяки Благодійному фонду Костянтина Єфименка 8-ий рік роботи Академії пенсіонерів завершився, а попереду в академістів літні канікули з екскурсіями в цікаві куточки України!

 

Фотоальбом "Спадщині" уже 30!

 

Поділитись з друзями: