Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Спільний проект «Єдність поколінь»

 Хто навчить сьогодні підлітка поважати старість, цінувати й визнавати заслуги представників попередніх поколінь? Хто передасть у спадок підростаючому поколінню звичай і традиції, які корінням своїм сягають багаторічної історії України? Хто розповість дитині чи юнакові, що треба поважати свого дев’яносторічного односельця, а не вбивати заради привласнення його медалей чи орденів. Може, цю місію виконає  телевізор чи інтернет?  А може, сім’я, де зростає дитина? Сім’я, звичайно, а ось телебачення розповість потім, коли вже юне життя буде скалічене власними ж руками, а поважного ветерана аж ніяк не воскресити.
А хто допоможе одинокій літній людині не проводити свою старість наодинці із хворобами та тугою? Хто навчить володіти комп’ютером, робити аплікації сучасною технікою квілінгу? Хто звеселить душу піснею, гуморескою, танцем? Звичайно, учнівська молодь.
Тому й з’явилася ідея поєднання мудрості і юності, життєвого досвіду і перших кроків у самостійне життя.

Отож 5 березня на плановій освітянській колегії було затверджено спільний проект управління освіти і науки Білоцерківської міської ради і Благодійного фонду Костянтина Єфименка «Єдність поколінь». Учасниками цього проекту  є учні шкіл міста, батьки, вчителі, громадськість, члени Академії пенсіонерів та засоби масової інформації.


Його мета? У першу чергу,  формувати в учнів систему знань і усвідомлення значущості особистих, родинних, громадянських, національних та загальнолюдських цінностей. А простіше кажучи, сприяти тому, аби молодь зростала гуманнішою, добрішою і більш уважнішою до проблем старшого покоління.


Серед завдань проекту головними можна вважати наступні: по-перше, здійснення успішної соціалізації підлітків за умови тісної взаємодії школи із соціальним середовищем; по-друге, сприяння ресоціалізації літніх людей, визнання їх досвіду і життєвих досягнень, підвищення соціального статусу, надання їм можливості передати свій життєві надбання наступним генераціям.


Спільну діяльність проекту «Єдність поколінь» планується здійснювати за такими напрямами: творчий, пошуковий, просвітницький, волонтерський, проектний, комунікативний, духовний, оздоровчий.

Якщо говорити про оздоровчий напрям детальніше, то варто згадати такі форми роботи, як залучення літніх людей до занять плаванням у басейнах спортивних шкіл, спільні заняття учнів і представників Академії пенсіонерів фігурним катанням на Льодовій арені, організація та проведення туристичних походів.


Вартий уваги і комунікативний напрямок, адже хто і коли розмовляв зі школярами на такі ось теми: «Із бабусею на дівич-вечорі», «Довголіття у коханні», «Чи завжди вродлива – щаслива?», «Повоєнні модниці», «Берегиня родинного вогнища».

Відповідно до проекту «Єдність поколінь» школярська молодь буде залучена до волонтерської діяльності, тобто безпосередньої адресної допомоги людям похилого віку, пенсіонерам, учасникам війни. А чого вартує – вдумаймося на мить! – виконання зачісок силами учениць школи перукарської майстерності для членів Академії пенсіонерів із нагоди урочистих подій або ж проведення акцій «Скринька вітань», «Як живеш, ветеране?», «Ось Вам наші руки і серця» тощо.


На
кінець квітня в Академії пенсіонерів заплановано проведення такого заходу, як суботник на Замковій горі. Уявімо, як прийдуть на священне для кожного білоцерківця місце люди поважного віку зі своїми внуками чи навіть правнуками, візьмуть саджанці і посадять їх на території дитинця нашого рідного міста. Набиратимуться сил клени, берези, каштани, липи, зростатимуть юні білоцерківці. Та скільки б їм не було років, приходитимуть вони на Замкову гору – кожен до свого деревця, і неодмінно подумки згадають: «Я садив його колись разом зі своєю бабусею»… Це і є єдність поколінь навіки.


Благодійний фонд Костянтина Єфименка висловлює вдячність начальнику управління освіти і науки Юрію Петрику, директорам, учительським і учнівським колективам усіх загальноосвітніх навчальних закладів міста за сприяння діяльності Академії пенсіонерів; начальнику сектору виховної роботи Ларисі Щербань і директору ЦТДЮ «Соняшник» Вірі Гутник за масштабну допомогу в створенні проекту «Єдність поколінь».

 

 

 



 

Поділитись з друзями: