Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Стежками рідного краю

Осінь – чудова пора для подорожей. Уже не так припікає сонечко, зібрано врожай на дачах і городах, а отже більше вільного часу. Тож академісти вирушили на відпочинок до найближчих населених пунктів. У вересні клуби «Сузір’я», «Промінь надії», «Любисток», «Зарічани» та «Чарівна мить» з радістю відвідали ландшафтний парк «Буки», що знаходиться у Сквирському районі. Їм там провели екскурсію, а затим пенсіонери самостійно походили по парку, насолоджуючись краєвидами та відпочиваючи у затінку дерев, навіть бажання загадали між скульптурами жабок.

У жовтні клуби "Любисток" та "Зарічани" вирушили у ще одну подорож, а саме: подивитися тварин в зоопарку "Золотий фазан", що під Ставищами. Запросили екскурсовода, який розказав про тварин, про особливості харчування та догляду за ними. Недаремно ж одним із видів психотерапії та реабілітації якраз і є спілкування з представниками фауни, адже погляди тварин, їхні кумедні посмішки, довірливі рухи можуть розчулити навіть найбільшого інтроверта.

Активний відпочинок обрали для себе клуби "Серпанок" і "Золота осінь", які вирушили до Жашкова. А там є що подивитись і навіть випити місцевого пива під назвою "Жашківський кабан". Спершу академісти побували в історичному музеї, де зібрані цікаві колекції. Директор музею розповів про історію свого краю від кам'яного віку до сучасності. У музеї виставлені предмети черняхівської культури, предмети сільського побуту, одяг, посуд. Тут є навіть портрет та прапор Нестора Махна, який воював в цих краях. Є велика панорама бою часів Другої світової війни. Музей багатий на різні раритетні фотоапарати, радіоли, швейні машинки, картини, телевізори, зброю тощо.

А потім заїхали до Музею гармоніки. «Ми відвідали найвеселіший музей, і, між іншим, єдиний в Україні. В жодному іншому немає такого харизматичного, веселого і талановитого екскурсовода, який зустрічає вас із посмішкою і гармошкою. Це - Музей гармоніки, яким уже 32 роки керує Іван Іванович Сухий, педагог, музикант, пісняр, майстер на всі руки, адже багато експонатів зробив власноруч. У нього грає все: вулик, чобіт 45 розміру, коров'ячий ріг, лопата і навіть вареник! Це просто неймовірно!», - ділиться враженнями координаторка клубу «Серпанок» Людмила Плохотнюк.

Клуб "Гармонія" також поїхав на екскурсію. Обрали для цього Ризоположенський монастир в селі Томашівка. Це колишній маєток Хоєцьких, польських шляхтичів, зведений протягом 1903-1910 років. Навколо маєтку, врахувавши особливості ландшафту, панство розбили красивий парк. Але у радянські часи парк занепав, а у палаці розмістилася школа. У двохтисячних роках палац переходить до монахів Свято-Введенського монастиря, де вони облаштовують Ризоположенський скит. Монахи відремонтували маєток, привели до ладу парк, відтак проводять там екскурсії.

Щиро радіємо тим, що наші пенсіонери мають змогу вирушати у подорожі завдяки ініціативі Костянтина Єфименка створити таку Академії пенсіонерів у Білій Церкві!

Фоторепортаж "Стежками рідного краю"

Поділитись з друзями: