Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Свята зимові та легендарний "Щедрик"

21 грудня клуб «Водограй» (координатор – Лариса Ястребова) мав дуже цікавий передноворічний захід. Спершу академістам розповіли цікаву історію виникнення всесвітньо відомої пісні «Щедрик», яка уперше прозвучав в обробці українського композитори Миколи Леонтовича на Різдво у грудні 1916 року. Свою композицію він створив на основі дохристиянської пісні «Щедрик, щедрик, щедрівочка…».  Згодом пісня дійшла до Америки. Рівно 100 років тому відбулась американська прем’єра знаменитого твору у виконанні Української Республіканської Капели під керівництвом Олександра Кошиця. Цю історію пісні та трагічну долю самого композитора, якого убив російський чекіст, розповіла присутнім в залі завідувачка Центральної бібліотеки Білої Церкви Людмила Чупак. А ще академістам показали виконання пісні як українцями, так і американцями.

Затим клуб «Водограй» зміг подивитися відеозапис вечорниць на Андрія, коли молодь збиралася кусати Калиту. До речі, академісти не лише дивилися, а й змогли самі скуштувати цього обрядового хліба, який майстерно випекла членкиня клубу Олена Синельникова.

Після інформаційної частини, яку підготували бібліотекарі, своїми знаннями щодо свят Андрія, Миколи та Катерини поділилися академісти Валентина Майборода, Анна Добровольска та Ольга Томашевська. Ансамбль клубу «Ровесник» презентував колядку, щоправда сумну. Таку колядку колись співали наші предки, коли боролися з червоноармійцями, чекістами та іншими більшовицькими посіпаками в 20-50-х роках минулого століття.  Чудову колядку сольно виконала також Ольга Томашевська.

Не забули водограївці й вшанувати своїх іменинників, які відзначили дні народження у листопаді-грудні. Їх привітали Віра Кузьменко, Лариса Дерев’янко, Валентина Олейнікова. Остання, до речі, своїм подружками-іменинницям зв’язала теплі носочки та підготувала саморобні листівки з віршами! А затим всіх присутніх координатор клубу Лариса Йосипівна Ястребова пригостила солодощами та мандаринами.

Фотогалерея "Свята зимові та легендарний "Щедрик"

Поділитись з друзями: