Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Таємниці саду, що за високим муром

Олександр Розуменко,
 куратор клубу «Мрія»
 
Є в дендропарку «Олександрія» особливий куточок – це сад «Мур», закладений майже 200 років тому, ще в 1816 році. Його площа складає близько 400 гектарів, він обгороджений 3-метровим парканом – муром, який захищає теплолюбові плодові дерева від холодних вітрів і морозів. По всьому зовнішньому периметру муру ростуть високі дерева – ялини й дуби, - які також оберігають вразливі плодові культури від аномальних погодних умов.
У цьому затишному куточку - своєрідний плодовий музей, де ростуть і плодоносять 1200 плодових дерев, більш як 300 сортів вітчизняної та зарубіжної селекції. Та найпершою потрапляє в поле зору відвідувачів яблунева піраміда, і привертає вона увагу не лише незвичними зовнішніми формами, а й неймовірною енергетикою…
Справді, багатьом відомо, що в  піраміді уповільнюється розвиток бактерій, підвищується життєстійкість хворих людей і тварин, стимулюється ріст рослин тощо. Тому в саду «Мур» була споруджена каркасна піраміда, довжина основи якої 6 м, висота 4 м, а загальна площа поверхні становить 60 кв.м. По куткам піраміди (під кутом нахилу ребра) висаджені чотири яблуні різних сортів. Центральний стовбур кожної молодої яблуні з усіх 4 сторін спрямований до вершини, а гілки другого порядку через кожні 40 см складаються в горизонт по нахилу площини і спрямовуються назустріч один одному. З часом вони зрощуються, обплітаючи бокові площини піраміди, те ж саме відбувається і з верхівками чотирьох дерев. Отож із часом утвориться справжня піраміда, і металевий каркас тоді вже буде не потрібний: його знімуть, а яблунева піраміда залишиться зеленіти, цвісти й плодоносити. Як стверджує Микола Іллєнко – головний натхненник саду й реалізатор власних інноваційних ідей, - всі дерева на піраміді і в зоні дії її поля мають високу енергію росту, розміри плодів перевищують паспортні дані майже вдвічі, а пошкодження шкідниками і хворобами практично відсутні.
І таких диво-речей в саду «Олександрії» ще дуже багато. А які ж там черешні, полуниця, виноградні кущі, саджанці райських яблучок, персиків, груш тощо!
Знайшов у своєму щільному робочому графіку селекціонер від Бога Микола Іллєнко час і для відвідувачів – членів Академії пенсіонерів, представників клубу «Мрія». Розповів про утворення та відновлення цього мальовничого й незабутнього куточка, де представлено найрізноманітніші сорти плодових і  ягідних культур. Академісти на власні очі побачили формовий сад, якийвключаєрізніштучніформиплодових дерев (яблунь, груш, черешень, кизилу тощо).
Члени клубу буквально «закидали» запитаннями Миколу Михайловича, але він уміло, доступно та вичерпно відповідав на них, а стосувалися вони садівництва, городництва тощо. Головний садівничий новатор поділися з академістами також  неоціненними секретами плодівництва й дав практичні поради садівникам-початківцям.
Ця екскурсія надовго запам’ятається членам клубу «Мрія». Вона подарувала незрівнянну насолоду, адже академісти мали змогу поєднатися хоч на короткий час із природою, її красою та силою, забувши про буденність, яка залишилася за стінами саду «Мур». А ще гостинний господар саду пригостив усіх відвідувачів полуницею та черешнею. Смакували й не переставали дивуватися неповторному смаку ягід, переконуючись у тому, яким енергетично сильним і водночас прекрасним може бути поєднання таємниць природи й великої людської любові до всього, що тягнеться із землі до сонця.
 

 

Поділитись з друзями: