Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Тарасе, вражою злою кров'ю землю окропили

9 березня українці відзначили 209-ті роковини з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Клуби Академії пенсіонерів Благодійного фонду Костянтина Єфименка активно долучилися до вшанування Кобзаревого пророчого слова. Так, в клубі «Золота осінь» відбувся творчий захід, під час якого координаторка клубу, бібліотекар Майя Боженко розповіла академістам цікаві факти з біографії Тараса Григоровича. Ансамбль клубу «Золота осінь» підготував пісні на вшанування поета, а членкині клубу читали уривки з творів Кобзаря.

Бібліотекарі філії на Заріччі розповіли академістам клубів «Зарічани»  та «Любисток» про Тараса Шевченка як художника та показали відеосюжет з його роботами, адже Шевченко був всебічно обдарованим: чудово співав, малював і писав поеми та прозові твори.

Клуби «Серпанок», «Промінь надії», «Зарічанське джерело» самостійно організували творчі вечори, де читали вірші Тараса Шевченка та виконували пісні на його слова.

А клуб «Пролісок», що збирається у бібліотеці-філії №3 на Залізничному селищі, не лише вшанував пам'ять Т. Г. Шевченка, а й пригадали історію виникнення Гімну України, адже саме в цей день у 1865 році в польському місті Перемишль на Шевченкових роковинах уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського. Саме цьому твору судилося стати національним гімном УНР та ЗУНР, а пізніше й незалежної України. Бібліотекарка Наталія Добровольська розповіла академістам про біографію Павла Чубинського, який, як і Тарас Шевченко, зазнав репресій з боку царської влади. Завідувачка бібліотеки Ксенія Гнуда ознайомила академістів з мало відомими широкому загалу фактами з біографії Кобзаря. Після чого членкині клубу «Пролісок» читали уривки з Шевченківської поезії, до того ж багато хто з пенсіонерів вивчив вірші напам'ять. Також проспівали частину пісні «Реве та стогне Дніпр широкий». А членкиня клубу Світлана Бакал принесла портрет Т. Г. Шевченка, який самостійно намалювала.

Під час цих заходів академісти вкотре відзначили, що така геніальна людина, як Тарас Шевченко є нашим великим надбанням, адже він у своїх віршах був пророком. Його тексти і нині актуальні. Його заклик «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!» є відображенням нашого сьогодення. І ворог у нас той же, про якого попереджав Тарас, бо добре знав москальську натуру. Ментальна Тарасова засторога щодо москалів пронизує весь Кобзар, а слово «москаль» там зустрічається 55 разів. Тож не дурно українці називають генія українського народу «батько наш Тарас». І якби знав тоді Шевченко, як на оновленій землі, тобто в незалежній Україні, будуть шанувати його слово і битися до скону за свободу своєї країни, певно б задоволено посміхнувся в густі вуса…

Фотогалерея "Тарасе, вражою, злою кров'ю землю окропили"

Поділитись з друзями: