Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Він! Микола Вінграновський

Тетяна Книш 

 Конкурс читців творів видатного українського поета Миколи Вінграновського завжди проводиться навесні, коли від зимової прохолоди відроджується і розвеснюється земля. Ось і нинішнього травня, напередодні дев’ятих роковин пам’яті поета, він відбувся уже всьоме в Білоцерківській міській бібліотеці № 10 (завідуюча Ганна Нагорна) за сприяння Благодійного фонду Костянтина Єфименка та відділу у справах сім’ї та молоді Білоцерківської міської ради.  Цим міськрайонним заходом юне покоління віддало шану великому митцю і синові України Миколі Степановичу Вінграновському - поету, прозаїку, перекладачу, сценаристу, кіноактору і кінорежисеру, лауреату Шевченківської премії - найвищої національної відзнаки.
Зі святом привітала учасників в.о. директора Білоцерківської міської централізованої бібліотечної системи Раїса Григоренко, побажавши шанувальникам слова і книги в цьому літературно-поетичному суперництві перемоги та висловивши бажання, щоб і надалі молодь черпала знання з багатющих книжкових фондів бібліотек, бо саме в них зберігаються літературні скарби.
Конкурс відбувався у двох вікових категоріях. У молодшій групі виступили 13 учасників, у старшій – 17. Варто відмітити, що в ньому були задіяні учні  міських загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних училищ, гімназій, студенти Білоцерківського національного аграрного університету, а також учні сіл району та м.Узин.
Розпочала конкурс наймолодша учасниця, шестирічна Софійка Кузьменко віршем «Іде кіт через лід». Дівчинка хвилювалася, адже це в її житті – вперше. А от для інших учасників з цієї миті почалася справжня боротьба талантів. Троє виконавців декламували поезію Миколи Вінграновського «День Перемоги» - чи не найсерйозніший твір митця.
Ще двоє – вірш-роздум філософського спрямування про час і животворяще слово «Вночі, серед ночі хтось тихо до мого Слова підійшов». Звучали поезії «Сон», «І те, і те», «Поїхали на Сквиру»,  «Звичайна колискова», «Сеньйорито акаціє, добрий вечір», «Відпахла липа, білим цвітом злита», «Немає зла до жодного народу» тощо.
Тридцять надзвичайно обдарованих учасників тримали в напрузі членів журі і всіх присутніх. Цікаво виступив студент Білоцерківського аграрного університету Ігор Даценко (з музичним супроводом), восьмикласниця БЗШ № 15 Діана Ляшенко поєднала вірш із піснею, студент ДНЗ БПТУ ім.. П.Поповича Сергій Сорока прочитав вірш і виконав під гітару романс на власну музику.
Тож суддівській команді у складі: голови, заслуженого працівника культури України, поета і композитора А.І.Кульчицького та членів  журі - Б.Й.Кашкіна ( доцент, почесний професор БНАУ), Книш Т.Ф., (поетеса та журналіст), Кісіної О.В. (відділ у справах сім»і та молоді), Харченко Ю.В. (районна ЦБС), Люшинської І. В.(міська ЦБС) визначити переможців серед таких обдарованих читців було дуже нелегко. Гран-прі конкурсу – присуджено третьокласнику БСШ № 16 Сергію Плиганю за читання поезії «Вночі, серед ночі хтось тихо до мого Слова підійшов».
У молодшій віковій групі перше місце віддали учениці Білоцерківської гімназії № 1 Анастасії Василюк. Дуже зворушливо, трепетно, душевно прозвучала в її декламуванні «Звичайна колискова». Другі місця присуджено учениці БЗШ № 6 Даші Сусол та групі читців з с. Трушки у складі Дарини Семененко, Олени Лук’яненко і Вікторії Кузьомко за цікаво підготовлену композицію з творів поета. Треті місця вибороли школярі Олена Кравченко з с. Фурси і Таня Саєнко з с. Матюші.
У старшій групі перше місце присуджено студенту ДНЗ БПТУ ім. П.Поповича  Антону Лисенку за читання вірша «Вночі, серед ночі хтось тихо до мого Слова підійшов». Три других місця розподілено між учнями гімназії № 1 Оленою Слюсаренко, гімназії № 2 - Владиславом Світайлом та студентом ДНЗ БПТУ ім. П.Поповича Сергієм Сорокою. Важко було визначитися з призовими третіми місцями. На нього заслужили аж четверо кращих читців – це учні БЗШ № 15 Діана Ляшенко, БЗШ № 5 Давид Погосян та Аліна Гурцкаія, гімназії № 1 Дмитро Норожний.
Усі переможці нагороджені цінними подарунками, інші учасники заохочені призами. Найкращі читці запрошені на свято пам’яті Миколи Вінграновського, яке відбудеться цими днями в с. Яблунівка.
У слові-зверненні до учасників конкурсу голова журі А. І. Кульчицький коротко описав творчий шлях М.С.Вінграновського, поділився спогадами про нього, відзначивши поетичний феномен, високість і патріотизм творця, який талановито, самовіддано і жертовно відслужив народові та Батьківщині.
За словами Михайла Шалати, професора, члена Національної спілки письменників України, «Поезія Миколи Вінграновського – з тривогами доби, пропущеними крізь серце. Він увесь був зітканий з любові. З любові до життя, до України та її народу…».
 
А нам з вами, нинішньому і майбутньому поколінню, варто бути гідними носіями і сіячами такої любові у всіх наших справах, щодня і завжди.
 
 
 
 

 

Поділитись з друзями: