Контакти

м. Біла Церква

вул. Героїв Небесної Сотні, 24

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Вишиваний код нації - наша гордість і наша реліквія

Академісти шанують українські традиції та звичаї, а тому не дивно, що в День вишиванки, який цього року відбувся 19 травня, вони одягли свої вишиті сорочки, плаття і зустрілися для того, щоб ще раз обмінятися своїми знання про вишиванку. І, звісно, себе показати та на людей подивитися.

Так, клуб «Криниця життя», «Зарічанське джерело», одягнувши дуже цікаві та різноманітні вишиванки, не втрачав час даремно, а в цей же день посилено готувався до Дня героїв, який відбувся 23 травня в приміщенні клубу. Координатор клубу «Криниця життя» Лариса Бондарчук обговорила з одноклубниця план подальших клубних заходів. І, звісно ж, сфотографувалися на згадку біля чарівних травневих кущів спіреї.

Клуб "Водограй" (координатор – Лариса Ястребова) змінив місце зустрічей. Якщо раніше проводили спільні заходи на базі Центральної бібліотеки Білої Церкви, то відтепер зустрічі відбуватимуться в новому, щойно відремонтованому, приміщенні дитячої бібліотеки. Колектив книгозбірні (керівник – Тетяна Качанова) радісно зустрів людей поважного віку. «Зустріч ми присвятили витокам української культури: прислів'ям, приказкам, фразеологізмам тощо. Бо саме в них зібрана історія, мораль, мудрість нашого древнього роду. Вони - справжня настанова прийдешнім поколінням. Наводили приклади, вгадували за зміненим текстом про яке прислів'я йде мова. Особливо цікаво було почути, як звучить наш фольклор мовами інших країн та дізнатися історію виникнення деяких розповсюджених висловів. Після нас до бібліотеки приходять діти переселенців, то ж ми залишили їм у подарунок фломастери, розмальовки, олівці та солодощі.

Клуб «Промінь надії» (координатор – Ніна Старинкова) зібрався у своєму приміщенні на масиві Таращанському не лише в гарних вишиванках, а й у чудовому настрої. Співали військові пісні, звучали вірші, які академісти самі написали на тематику російсько-української війни.

Клуб "Чарівна мить" наразі не може зібратися у своїй улюблені бібліотеці №10 на масиві «Піонерська», адже у приміщенні книгозбірні організована видача гуманітарної допомоги для переселенців. Проте дівчата не впадають у відчай, вони зібралися у День вишиванки на свіжому повітрі в перлині Білої Церкви - дендропарку "Олександрія" (координатор клубу - Ніна Янова)

 

Клуб «Сузір’я» (координатор - Тетяна Сулейманова) взяли активну участь разом з білоцерківськими дітлахами у заході, який організували бібліотекарі книгозбірні сімейного читання №9, що розташована на Олександрійському бульварі. До цього свята працівники бібліотеки підготували літературно-музичну композицію "Сорочку мама вишила мені". Бібліотекарі Катерина Волинець і Світлана Могорит розповіли присутнім про історію української вишивки, техніку різноманітних стилів. Читачка Зінаїда Касьяненко розповіла про традиції вишивання у своїй родині, а Ніна Ракітська продемонструвала вишиванку, якій уже понад 50 років.

Клуб «Мрія» (координатор - Ірина Дузяк) зібрався у своєму приміщенні в Гайку, щоб також змістовно відзначити День вишиванки. Так, академісти обмінялися інформацією, які є легенди виникнення вишиванки, поділилися цікавими фактами щодо українського національного вбрання.

 

Один із членів клубу Валерій Клягін приніс своє весільне фото, де вбрання молодят було вишите, а Лілія Нінулліна, яка родом з Башкордостана, розповіла про техніки вишивання національного одягу башкирів. Захід пройшов у цікавій, невимушеній обстановці.

Фотоальбом "Вишитий код нації - наша гордість і наша реліквія"

 


Поділитись з друзями: