Контакти

м. Біла Церква

вул. Ярослава Мудрого,

буд. 38/12,

3 поверх, кім. 15

тел.: 097 392 36 06

fond_efimenko@ukr.net

Академісти відвідали музеї у Фастові та Мар'янівці

28 червня, на день Конституції України, академісти клубів «Лада», «Гармонія» та «Криниця життя» поїхали в чудову мандрівку, відвідавши Фастів та село Мар’янівку. Поїздка усім дуже сподобалася, адже була пізнавальною, змістовною та колоритною.

Так, у Фастові відвідали Фастівський державний краєзнавчий музей, де екскурсію провела Людмила Борисівна Кривенко. Академісти дізналися про історію заснування Фастова, побачили археологічні знахідки на території міста та поблизу нього. Звичайно ж нам розповіли про легендарного фастівського полковника Семена Палія, якого, можна така, сказати Фастів ділить разом з Білою Церквою, адже Семен Палій мав безпосередній вплив на розвиток і нашого міста.

Дуже цікавою була експозиція, присвячена фастівчанину Володимиру Косовському та його непростій долі. З цікавістю оглянули і куточок, який розповідає про розвиток Фастова як великого залізничного вузла України. Також академісти ознайомилися з сучасною сторінкою історії Фастова, а саме з експозицією «Вони загинули, щоб ми жили», присвяченою загиблим військовослужбовцям з Фастова, які віддали своє життя у боротьбі з московським окупантом. Звичайно, не  обійшли увагою й історичні події часів УНР, адже саме неподалік Фастова, під Мотовилівкою відбувався бій між військами Директорії та гетьмана Скоропадського, а також підписувався акт злуки між УНР і ЗУНР.

Затим поїхали на гостину до садиби видатного українця, співака Івана Семеновича Козловського. Його хата, звичайно в реконструйованому вигляді, розташована в селі Мар’янівка. Сам співак брав активну участь у ремонті приміщення, заклав зі своїми друзями яблуневий сад та парк з пірамідальними дубами і доріжками у вигляді кельтського хреста. Дуже цікаву, детальну розповідь про біографію співака запропонувала академістам Лілія Горобчук. Екскурсія проходить безпосередньо в світлиці садиби, де академісти зручно вмостилися на широких сільських лавках. Ми дізналися про те, як малий Іван тікав до річки, слухати як співають верби, як навчався в парафіяльній школі, але так і не став священником, як потрапив на сцену Великого театру СРСР. Нам розказали про родину співака, його дружин, дітей, внуків, про цікаві риси характеру та легенди, якими оповита ця талановита людина ще за життя. А також про те, як завжди тягнувся душею до Мар’янівни і до України співак. Саме за його ініціативи і на його кошти була відкрита музична школа в селі, яка працює й донині. До рідного дому він приїздив з Максимом Рильським, Олесем Гончаром та іншими видатними українцями. Завжди старався популяризувати українську пісню і навіть виконував її на сцені Великого театру.

А потім відбулася наша фотосесія в мальвах, які є фірмовою візитівкою музею. Після чого академісти перекусили у затінку верб біля річки Протока і повернулися додому. І туди, й назад золотолітки співали, адже в екскурсію вирушили клуби, в яких є ансамблі. От би почув їх спів Іван Козловський! Точно б йому сподобалося.

Щиро дякуємо екскурсоводам обох музеїв за пізнавальні екскурсії. Рекомендуємо усім не цуратися таких невеличких містечок і музеїв, адже в них є своя аура і вони є частинкою однієї великої історії України.

Фотогалерея "Академісти відвідали музеї у Фастові та Мар'янівці"

Поділитись з друзями: